Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un paraigua ple de neu

La Candelera riurà o plorarà aquest any? Arriba el dia més mediàtic per saber si l'hivern durarà o no

L'equador de l'hivern és el dia 2 de febrer i la tradició popular indica que a partir d'aquest dia l'hivern pot seguir o afeblir-se molt

Imatge d'un paraigua ple de neu
El dia de la Candelera acostuma a marcar tradicionalment si s'acaba l'hivern o segueix | EFE

Just 40 dies  després de Nadal, arriba el 2 de febrer, el mediàtic dia de la Candelera, la data assenyalada per desmuntar el pessebre, però el cas és que aquesta jornada és tradicionalment considerada important i clau pel pronòstic del temps. I és que el dia 2 de febrer és just l’equador  de l’hivern, per la qual cosa a casa nostra s’ha convertit des de fa segles en un moment important per fer una previsió a llarg termini per saber si el fred i les possibles nevades  hivernals seguiran, o bé si la primavera  vol arribar abans d’hora. Tot plegat es reflecteix en la coneguda dita 'Si la Candelera plora, l'hivern  és fora; si la Candelera riu, l’hivern  és viu'. El refrany  es refereix al fet que ‘plora' si plou, mentre que si fa sol, es diu que 'riu'.

Refranyer popular

Es diu popularment que la intenció del refrany és que si el dia de la Candeleraplou  o no, la primavera  tardarà més o menys a arribar. Una altra interpretació, més assenyada, és que si la nit de la Candelera  hi ha lluna nova (és a dir, que no es veu, i és quan la Candelera  'plora'), és quan la primavera  s'avança; si, per contra, hi ha lluna plena, s'entén que la Candelera  'riu' i indica que la primavera  tardarà més a arribar. Una variant del refrany és la següent 'quan la Candelera  flora, l'hivern  fora. I si no flora, ni dins ni fora', relacionant el dia amb la floració.

Una creença popular, estesa a les zones muntanyoses del continent europeu, és que pels volts d'aquesta data els ossos comencen a despertar de la seva hibernació: 'Per la Candelera, l'os surt de l'ossera'. També arriben les primeres cigonyes, primer símptoma de la millora en el temps  i que la primavera  comença a treure el cap. El dia ja s'ha allargat prou, també: 'Per la Candelera, una hora entera' i 'Per la Candelera, el Sol  ja corre per la carretera'.

Aquest any plorarà o riurà?

Tot sembla indicar que aquest any riurà  i de valent a tot Catalunya, per tant, farà sol, però és probable que l'hivern  torni amb nosaltres més endavant. Al llarg d'aquest  dimarts, 2 de febrer, esperem que el sol  domini a gran part de Catalunya, només amb alguns núvols alts que enteranyinaran el cel sense més conseqüències. Com a petita novetat, com que calmarà el vent, a primeres hores del matí, podria haver-hi algunes boires  al nord del pla de Lleida, però acabaran marxant amb el pas de les hores. Les temperatures seran molt similars a les d'aquest dilluns.

Tradició popular pirinenca

Al Pirineu, es creu que aquest dia l'os  es desperta i surt de la cova i que, en funció del temps que faci a fora, es despertarà del tot o bé tornarà a dormir. L'explicació diu que l'os surt i mira el cel nocturn: si hi ha lluna plena  torna al seu refugi i prolonga la seva letargia durant quaranta dies més; si hi ha noviluni, surt del seu cau, sabedor que l'hivern  ha acabat.

Aquesta creença ha generat en moltes poblacions catalanes una manifestació festiva anomenada el  Ball de l'Os  en què un home n'acompanya un altre que va disfressat d'aquest animal. Ambdós personatges, junt amb d'altres que evolucionen amb ells, efectuen diverses bromes amb els que són per allà. El ball  encara és ben viu en diferents municipis dels Pirineus  (Viu de Llevata), Andorra (Encamp) i la Catalunya Nord (Prats de Molló, Sant Llorenç de Cerdans).

Conegut també com el dia de la Marmota

Més enllà de Catalunya, hi ha països  que també viuen el dia de la Candelera  amb passió, especialment als Estats Units i al Canadà, on se celebra el tradicional 'Dia de la Marmota' a l'equador de l'hivern. L'esdeveniment més conegut és el que se celebra a la ciutat de Punxsutawney, a l'estat nord-americà de Pennsilvània, on cada 2 de febrer, es treu del seu niu a la famosa marmota 'Phill'  i, si està ennuvolat, es diu que l'hivern  s'acaba, però si l'animal veu a la seva pròpia ombra a terra (cosa que indica que fa sol) vol dir que l'hivern  durarà sis setmanes més.