El govern espanyol demana a les comunitats que mantinguin en vigor 2 restriccions

Sanitat reclama que no es reobri l'oci nocturn ni es pugui fumar al carrer

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha demanat als consellers de Salut de les comunitats autònomes que «mantinguin les mesures que es van aprovar el 14 d'agost pel Consell Interterritorial pel que fa a oci nocturn, consum d'alcohol al carrer» o sobre fumar al carrer a menys de dos metres de distància.

El diari 'El Mundo' publica aquest dijous aquesta informació, segons diverses fonts autonòmiques presents a la reunió d'aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut. El govern d'Espanya demana a les regions que mantinguin les discoteques i pubs sense obrir i que implantin restriccions a les terrasses fins a la 1 de la matinada.

«Sobre l'oci nocturn, la DAC segueix vigent i és d'obligat compliment de moment»

Aquesta declaració d'intencions del Ministeri de Sanitat xoca en rotund contra Andalusia, que ha reobert l'oci nocturn fins a les 2:00 hores. A més, també podria afectar Castella-la Manxa, que ha reobert també fins a les 1.00 hores. D'altra banda, Galícia o Catalunya també pensen reobrir l'oci nocturn i al País Valencià les discoteques i pubs van reobrir fa uns dies, però només amb funció hostalera, igual que a la resta de país.

Després de finalitzar el Consell Interterritorial, Carolina Darias va comparèixer en roda de premsa i va exigir als governs que segueixin la Directriu d'Actuació Coordinada (DAC) del 14 d'agost de 2020: «Pel que fa a l'oci nocturn, la DAC segueix vigent i és d'obligat compliment de moment», va sentenciar Darias.

«Semblaria una paradoxa que les CCAA convidin els seus ciutadans a complir les normes i siguin les mateixes CCAA les que les incompleixin. Són unes normes que ens hem donat a l'Interterritorial i he fet una crida perquè compleixin totes les directrius d'actuació coordinades», ha admès la ministra canària.

El govern d'Andalusia es rebel·la i obre l'oci nocturn fins a les 2

Aquell 14 d'agost es va arribar a un acord per limitar fumar al mig del carrer i en espais a l'aire lliure, «permetent-se únicament quan es respecti la distància mínima d'almenys 2 metres, resultant aplicable aquesta exigència també pel que fa als cigarrets electrònics o qualsevol dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua i similars». A més, es va reafirmar «el tancament dels establiments de discoteques i oci nocturn».

Juanma Moreno, president de la Junta d'Andalusia, assegurava a 'El Mundo' aquest dimarts que «hem permès que els pubs i discoteques puguin obrir fins a les 2 del matí perquè creiem que així s'ofereix una possibilitat d'oci durant un temps raonable als que volen sortir a la nit», declarava fa un parell de dies.

«És això suficient? Evidentment, no ho és. I sense eines jurídiques al nostre abast cal apel·lar a la consciència i la responsabilitat ciutadana per intentar que imatges com les vistes el cap de setmana no es repeteixin i no hi hagi risc per a la nostra salut i la dels altres per una estona de festa», assenyalava Bru.

Sobre Castella-la Manxa i la Comunitat de Madrid

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, també va abordar el controvertit assumpte en declaracions a aquest mateix diari: «Hem posat com a límit a la una de la matinada per a tot el que té a veure amb oci, hostaleria i restauració. És el que està al nostre abast i cridar a la responsabilitat i la solidaritat de la ciutadania», va afegir.

Pel que fa a la Comunitat de Madrid, queda de manifest la norma establerta en una ordre publicada el 18 d'agost: «Queda suspesa l'activitat dels locals de discoteques i altres establiments d'oci nocturn fins a la finalització de la vigència de la directriu d'actuacions coordinades de 14 d'agost de 2020. Un cop finalitzada la seva vigència, l'autoritat sanitària pot acordar la represa de l'activitat d'aquests establiments en les condicions que es determinin», diu l'ordre.


Comentaris

envia el comentari