Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Isabel Díaz Ayuso i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez a la seu de la comunitat de Madrid

El govern espanyol, obert a tots els escenaris: no descarta un nou estat d'alarma

Ho avança el digital 'El Español', que assegura que no es preveu un nou confinament domiciliari de la població

Isabel Díaz Ayuso i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez a la seu de la comunitat de Madrid
El govern espanyol té sobre la taula un nou decret d'estat l'alarma. | Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa i Fernando Calvo

La suma de casos positius de coronavirus en diverses comunitats autònomes en les darreres setmanes ha trastocat els plans del govern espanyol, que no preveia una segona onada de contagis fins ben entrada la tardor. Així, amb les xifres que s'estan produint, Pedro Sánchez no descarta cap escenari, tampoc l'estat d'alarma que garanteixi el tancament perimetral d'Espanya.

Així ho avança aquest dilluns el digital 'El Español', citant fonts consultades de l'entorn de la Moncloa. En aquest sentit, però, el citat mitjà assegura que no es preveu un confinament domiciliari de la població, tot i que l'estat d'alarma torna a estar sobre la taula del president del govern espanyol.

La ciutat de Madrid «ho centralitza pràcticament tot»

Madrid continua liderant la llista de contagis, morts i ocupació hospitalària, encara que la incidència en altres comunitats autònomes també preocupa. És per això que la Moncloa ja es planteja «accions coordinades a escala nacional». De moment, però, es descarta el confinament domiciliari de la població pels efectes sobre l'economia.

En aquest sentit, Fernando Simón manifestava fa uns dies que «per la forma en què viu Espanya, Madrid és una ciutat que centralitza pràcticament tot. Els moviments, els vols, els transports o l'economia es mouen en gran manera a Madrid. La possibilitat de fer tancaments parcials a Espanya és complicada».

En la decisió del govern espanyol també hi tindrà pes el recurs que ha presentat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, contra les mesures imposades pel Ministeri de Sanitat. En cas d'estimar-se el recurs, Pedro Sánchez hauria de decretar l'estat d'alarma per tirar endavant les restriccions necessàries per contenir la pandèmia.
 

L'Aragó, Canàries i Navarra

Segons recull el Portal de Transparència de l'Executiu autonòmic, fins al dissabte 3 d'octubre, a l'Aragó s'han detectat un total de 317 nous casos de coronavirus, s'han realitzat 3.107 proves PCR. Saragossa és la província amb més casos, amb 232, seguida d'Osca, amb 63, i Terol, amb 20.

La Conselleria de Sanitat del Govern de Canàries en les últimes 24 hores ha notificat 141 casos nous, acumulant un total de 14.154, dels quals 7.122 segueixen actius. Per la seva banda, el Departament de Salut de Navarra el dissabte va notificar 276 casos nous després de realitzar 3.137 proves PCR, amb un 8,8% de positius.

Múrcia i Castella i Lleó

Múrcia va sumar dissabte passat tres noves defuncions a causa d'aquesta malaltia, ascendint la xifra total de morts per coronavirus a 221. Des de l'inici de l'epidèmia en aquesta comunitat s'han registrat 22.448 casos.

Segons la Conselleria de Sanitat, Castella i Lleó ascendeix la xifra total a 58.436, 476 més que en l'última estadística, dels quals 113 han estat diagnosticats de la jornada anterior. Pel que fa a les defuncions, s'han sumat un total de 2.364. Pel que fa a les altes de pacients, han arribat a les 10.755, 23 més que l'anterior jornada. No obstant això, encara existeixen 361 brots actius en la comunitat i el nombre total de casos a ells vinculats descendeix fins als 3.075.

Illes Balears i País Basc

Diumenge passat la Conselleria de Salut de Balears va notificar 103 nous positius provinents de proves PCR en les últimes 24 hores, set menys que el dia anterior i un total de 14.291 casos. Així mateix, van sumar dos morts en residències.

Per part seva, el País Basc va detectar el dissabte 318 nous casos, 124 menys que la jornada anterior, i representa el 3,8% de les 8.227 de proves PCR realitzades en total.

Cantàbria i Galícia

A Cantàbria es van registrar 32 casos nous dissabte passat, la meitat dels quals van ser notificats el divendres, i el nombre de víctimes mortal es manté en 233 des de l'inici de l'epidèmia.

Mentre que a Galícia els ingressos hospitalaris pel virus han descendit fins als 229, encara que han augmentat el nombre de persones en l'UCI fins a 36.