Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra, president de la Generalitat, en una reunió del Consell Executiu.

Torra critica ERC però també JxCat per evitar la «ruptura» durant aquesta legislatura

L'expresident de la Generalitat no es va estalviar crítiques al partit del qual era diputat

Quim Torra, president de la Generalitat, en una reunió del Consell Executiu.
El Govern va deixar d'estar presidit per Quim Torra el passat dilluns, 28 de setembre. | ACN

L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, concedia aquest diumenge, 4 d'octubre, a la nit, la primera entrevista després d'haver estat inhabilitat i, per tant, cessat com a cap de l'executiu català. Torra no es va mossegar la llengua i va expressar la seva opinió particular sobre diverses de les polèmiques que han marcat els dos anys i quatre mesos en què ha exercit com a president; i no va estalviar cap mena de crítica als dos partits que formen la coalició a Palau: JxCat i ERC.

Crítiques als tres grups independentistes del Parlament: també al seu, JxCat

Òbviament, però, els retrets més sorprenents de Torra van ser els que van caure a Junts per Catalunya, les sigles per les quals es va presentar el 2017 i la plataforma electoral que el va proposar com a president tot i que ara, que JxCat ja és formalment un partit, Torra no hi milita.

L'expresident va dir que «és prou evident que no hi havia una majoria per la ruptura durant aquesta legislatura» i va criticar el fet que cap partit independentista, tampoc el seu, donés suport a la proposta que va llençar al Parlament el 17 d'octubre passat de «posar les urnes i tornar a exercir l'autodeterminació». Tot i les crítiques etzibades a JxCat, però també a ERC i a la CUP, Torra va evitar dir que se sentia «decebut» per les tres formacions independentistes.

Distanciament de Torra amb el nucli dur de Junts per Catalunya

Les crítiques velades de Torra a JxCat ara que no és president arriben després de mesos de distanciament amb el nucli dur de la formació. Torra no s'ha fet militant del nou partit de Carles Puigdemont, amb qui ha refredat les seves relacions en el darrer any. El mateix Torra, però, va voler negar-ho durant l'entrevista a TV3. L'expresident, a més, també manté una relació històrica distant amb el secretari general del partit, Jordi Sànchez. Malgrat que no hi milita, val a dir que el president s'ha prestat a participar en els diversos actes fundacionals celebrats en les darreres setmanes en el si de la formació.

Torra manté en canvi un gran vincle amb Laura Borràs, la portaveu del partit a Madrid i exconsellera de Cultura, que divendres anunciava que es presentarà a les primàries del partit per ser candidata a la Generalitat. Caldrà deixar passar els dies per veure si sorgeixen més candidats, però el cert és que, tot i que Torra va preferir no posicionar-se de moment, Borràs compta amb el suport de l'expresident i és vista amb recels per part de Puigdemont i Sànchez.