El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea

El govern espanyol estudia prorrogar els ERTO més enllà del 30 de setembre

Montero reuneix la mesa de diàleg social aquest pròxim divendres

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimarts que es reunirà divendres amb els agents socials per «iniciar els treballs d’abordatge de la nova pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de setembre».

Montero ha recordat que els ERTO han estat «imprescindibles» perquè «milers de treballadors» mantinguessin la feina durant la pandèmia. En aquests moments 5.000 persones diàries surten dels ERTO, apunta la ministra, i el govern espanyol «considera que la mesura adoptada pel govern en el marc del diàleg social dona els seus fruits» com ho demostren, ha dit, les dades de creixement econòmic.

L'economia podria créixer un 10% en el tercer trimestre

Per altra banda, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, ha pronosticat que l'economia podria créixer un 10% durant el tercer trimestre segons les previsions de l'executiu i altres organismes com l'Airef. Calviño ha puntualitzat que són previsions que cal fer amb «tota la cautela i prudència» i ha confirmat la tendència de la recuperació econòmica en forma de V asimètrica, amb una caiguda molt intensa en el segon trimestre que estarà condicionada pel control dels rebrots durant el segon tram de l'any.

Per Calviño, la recuperació permetrà seguir avançant en el mercat de treball i ha recordat que el 75% dels treballadors inclosos en un ERTO han tornat a la feina.

Per això ha defensat que la recuperació de l'economia espanyola està «en marxa», coincidint amb el final de la hibernació aquesta primavera com a mesura per prevenir més contagis de la Covid-19 i ha lamentat que el canvi de tendència no es produeixi amb la «mateixa intensitat» a tots els sectors i territoris, ja que per exemple el turisme i l'hostaleria presenten una major afectació per la caiguda de la demanda i les restriccions.

Segons ha explicat en una intervenció telemàtica a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander, també s'ha observat la mateixa tendència en les afiliacions a la Seguretat Social. Les tendències de juliol i agost han estat «més positives» que en altres anys, ha afirmat, i les afiliacions s'han incrementat en 330.000 persones en el règim general i en quasi 19.000 en el cas dels autònoms.

En comparació a finals d'abril, ha afegit, hi ha hagut 440.000 afiliats més de treballadors per compte aliè i prop de 60.000 autònoms, unes dades que «s'acosten» a les setmanes de prepandèmia, ha dit.