YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El govern espanyol explica quan deixarà de ser obligatori portar mascareta

L'executiu de Pedro Sánchez assenyala per què cal seguir portant mascareta i fins quan caldrà portar-la

Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta
Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta | ISTOCKPHOTO

Des de fa ja molt de temps, la mascareta s'ha convertit en un dels mètodes més eficaços per frenar els contagis de coronavirus. Per això s'ha convertit en una eina més dels espanyols a l'hora de sortir al carrer i costa imaginar el moment en què ja no seran obligatòries. El govern espanyol, però, ha donat una primera pista sobre això.

Just un any després de l'esclat de la primera onada de contagis a Espanya, l'executiu de Pedro Sánchez ha informat a través de la pàgina de vacunació per què les persones vacunades han de seguir portant mascareta i quan deixarà de ser obligatori. Tota la informació es troba en una pàgina que el govern espanyol ha posat a disposició dels ciutadans per resoldre els dubtes sobre la pandèmia. La principal preocupació gira ara al voltant de les vacunes i la progressiva recuperació de la normalitat, cosa que ha portat a les autoritats sanitàries a aclarir per què segueixen sent obligatòries les mascaretes.

La clau és la precaució i la necessitat de seguir protegint els altres encara que un s'hagi posat la vacuna i sigui immune. Estar vacunat no vol dir que no puguis portar el coronavirus dins i, per això, contagiar altres persones vulnerables. El que impedeix la vacuna és que el coronavirus infecti les teves cèl·lules, tot i que pot seguir en el teu organisme.

Aquesta és la raó per la qual les autoritats sanitàries, assessorades per científics, estableixen l'obligatorietat de la mascareta durant un temps més. Es mantenen també les principals mesures sanitàries, com la neteja freqüent de mans, la distància de seguretat i la limitació de persones amb qui un es relaciona. A més, es recomana fer les activitats a l'aire lliure i quedar-se a casa si s'ha estat en contacte amb un positiu.

Màxima prudència en plena vacunació

Espanya es troba en ple procés de vacunació i és important mantenir una baixa incidència de virus perquè la campanya d'immunització tingui efecte. Per això, les autoritats sanitàries recorden la importància de mantenir les mesures de prevenció. Només així es podrà avançar cap a la nova normalitat.

Quan s'arribi a aquesta nova normalitat, les màscares deixaran de ser obligatòries. El govern espanyol sosté que això serà a l'estiu, quan s'arribi al 70% de població immunitzada. A la pàgina s'especifica que «com més persones es vagin immunitzant, menor probabilitat hi haurà que la resta s'exposi al virus, especialment els més vulnerables a patir malaltia greu».

El govern espanyol assegura que una de les primeres mesures que desapareixerà serà l'ús de les mascaretes per caminar pel carrer. Això succeirà «quan una proporció important de la població estigui vacunada». L'executiu de Pedro Sánchez preveu immunitzar majors de 40 anys i professions de risc a l'estiu, moment en el qual podria desaparèixer l'obligatorietat de la mascareta.

El retard en l'arribada de les vacunes feia témer el retard en els terminis previstos, però en els últims dies han arribat notícies esperançadores. L'arribada de noves dosis de Pfizer, Moderna i AstraZeneca i de noves vacunes com Janssen, al mes d'abril, permetrà accelerar el ritme de vacunació. El govern espanyol és optimista i creu que es pot immunitzar la majoria de la població a l'estiu.

Passos cap a la normalitat

El mirall en el qual mirar-se és Israel, el país on la vacunació està més avançada. Amb el 60% de la població vacunada, la vida comença a tornar a la normalitat gràcies al «passi verd», un certificat de vacunació que et permet fer vida normal sense mascareta. Bars, restaurants, gimnasos, centres comercials i altres establiments fins ara tancats comencen a funcionar amb plena normalitat.

Als Estats Units també s'ha fet un pas important, permetent a les persones que ja s'han vacunat reunir-se sense mascareta en interiors, tot i que manté l'obligació en llocs públics. En una guia publicada ahir, les autoritats sanitàries de país informen que «les visites en interiors entre persones totalment vacunades sense mascaretes ni distància social són probablement de baix risc. Si estàs totalment vacunat, és probable que sigui de baix risc convidar a altres amics totalment vacunats a la teva residència privada».

A Espanya, els efectes de la tercera onada encara són molt recents i la por a la quarta onada de contagis segueix aquí. Per això s'està avançant amb molta cautela i precaució. De moment, caldrà seguir amb les mesures sanitàries alguns mesos més.


Comentaris

envia el comentari