Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto de família dels ministres del govern espanyol al Complex de la Moncloa

El govern espanyol es planta: «És inadmissible»

L'Executiu eleva el to per l'actitud del Marroc aquests últims dies

«És inadmissible». Amb aquesta meridiana claredat es va referir ahir, 1 de juny, la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, a la situació de crisi diplomàtica i política que enfronta Espanya amb el Marroc i, especialment, en referència a l'actitud que ha tingut el regne alauita aquests últims dies. «Insistim que no és admissible que el govern del Marroc desafiï la frontera i la integritat territorial per discrepàncies en política exterior», ha manifestat Montero, en referència a l'allau de 10.000 immigrants que van passar a Ceuta entre el 17 i el 18 de maig amb la connivència de les autoritats marroquines.

El Govern es planta davant l'actitud del Marroc 

A més, Montero ha criticat implícitament el canvi d'actitud del Marroc aquests últims dies: si fins ara facilitava el retorn dels immigrants il·legals, ara hi posa obstacles, de manera que gairebé 2.000 persones, entre adults i nens, romanen en una situació molt vulnerable a Ceuta sense possibilitat de tornar al seu país ni de trobar una sortida legal immediata a Espanya. Dilluns, el Marroc va emetre un comunicat en què tensava de nou la corda i assenyalava la causa real del problema: l'acolliment en un hospital de Logronyo de Brahim Ghali, el líder del Front Polisario, que defensa la sobirania del Sàhara Occidental, .

El comunicat marroquí comparava aquesta situació amb l'eventualitat que el Marroc hagués acollit algun dels líders independentistes de Catalunya. «El president va transmetre que el comunicat era inacceptable respecte a l'assalt a la nostra frontera», va recordar María Jesús Montero en la compareixença que va fer ahir. D'aquesta manera, doncs, Espanya diu prou a la situació i el Govern espera un gest per part del Marroc que contribueixi a rebaixar la tensió que hi ha entre els dos països, que sembla que ha crescut aquests últims dies.

Crida a tornar a la normalitat davant el que consideren un «atac a les fronteres»

La portaveu del Govern ha volgut deixar clar que des de l'Executiu «volem que es torni com més aviat millor a la normalitat» per a deixar a l'alta diplomàcia «fer la seva feina des de la discreció perquè es puguin reconduir situacions complexes o malentesos». «És imprescindible que es reprengui la normalitat entre els dos països, que va ser alterada amb motiu d'un assalt en tota regla que es va produir a la nostra frontera amb l'arribada de 10.000 persones», ha manifestat la ministra Montero, recordant que Espanya i el Marroc «són dos països que es necessiten».

Però alhora que ha demanat normalitat i ha fet servir cert to conciliador, Montero ha volgut subratllar la naturalesa del que s'ha viscut en l'allau d'immigrants de fa quinze dies. Segons el Govern, el conflicte no va ser una crisi migratòria, sinó «un atac real a les nostres fronteres», de manera que el Govern «ha de garantir la unitat i la integritat en tot el territori». Més enllà d'això, no ha volgut «dir res que pugui dificultar la negociació». «La vocació del Govern és de trobada,  i entenem que la del Marroc també», ha dit Montero amb contundència.

Ghali, en llibertat i sense mesures cautelars

Al seu torn, Brahim Ghali ahir va declarar a l'Audiència Nacional acusat de tortures i de delictes contra la humanitat. El jutge Santiago Pedraz el va deixar en llibertat i va rebutjar que s'apliquin mesures cautelars tot i les peticions que s'havien fet des de l'acusació, ja que no va observar cap risc de fuga. Caldrà veure el proper moviment de fitxa per part del Marroc.