Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa

El govern espanyol planteja noves ajudes: fins al 90%

La mesura busca incentivar el rellançament de l'activitat

El Govern prepara una nova pròrroga de les ajudes als professionals autònoms que ofereix des  que, al març de 2020, va arrencar la pandèmia del coronavirus. Aquestes ajudes han estat clau per a mantenir viva l'activitat econòmica dels autònoms espanyols durant l'aturada econòmica que va suposar el tram més complicat de la pandèmia, que progressivament dona símptomes clars de millora. Ara, l'Executiu vol perllongar el programa d'ajudes fins al 30 de setembre, si bé la voluntat que té és adaptar-lo a les circumstàncies actuals, menys complicades que fa uns mesos.

Exoneracions en el pagament de la quota d'autònoms per a incentivar la tornada a l'activitat

D'aquesta manera, una de les idees que el Govern té entre cella i cella és la de donar l'empenta necessària a aquells autònoms que ja estiguin en condicions de rellançar  la seva activitat a l'estiu, perquè ho facin sense ajuda de l'administració. Per a incentivar-ho, la proposta dissenyada des del Ministeri de Seguretat Social que comanda José Luis Escrivà passa per exonerar fins al 90% de la quota a aquells que reiniciïn el seu negoci sense ajudes de l'administració durant les properes setmanes. Així, segons detalla 'El Economista', el ministeri planteja eximir del pagament del 90% de la quota del mes de juny els autònoms que fins ara hagin estat rebent ajudes i decideixin tornar a l'activitat.

La rebaixa de la quota continuaria durant tot l'estiu, segons la proposta del Govern, però no seria de fins al 90%: aquesta xifra s'aconseguiria tan sols el mes de juny. Al juliol l'exoneració seria del 75% de la quota; a l'agost, de l'50%; i al setembre, del 25%, per tal de recuperar la quota habitual, sense bonificacions, a partir de l'octubre. Per a accedir a aquesta nova ajuda, caldrà mantenir l'alta d'autònoms almenys fins al 30 de setembre de 2021 i, com hem dit, rellançar l'activitat econòmica sense rebre l'ajuda extraordinària per cessament d'activitat.

La negociació dels ERTO centra tota l'atenció

En paral·lel a les ajudes per a professionals per compte propi, que s'hauran de concretar els propers dies, ahir l'atenció de l'actualitat en matèria econòmica i laboral se centrava en la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que expiren el  31 de maig. Ahir al matí,  a la Moncloa van saltar les alarmes: la patronal CEOE ha rebutjat l'última oferta feta a les negociacions del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.

I això què vol dir? D'entrada, que quan falten només sis dies perquè caduqui la validesa dels ERTO, no hi ha acord per a prorrogar-los i això podria suposar que milers d'empreses es veiessin obligades a readmetre tots els seus treballadors en ERTO i, és clar, a retribuir-los, encara que no hi hagués feina per a ells. La por ja ha arribat al Govern, que s'ha conjurat per negociar a contrarellotge la pròrroga d'aquest mecanisme laboral clau durant la pandèmia a Espanya. La negociació es reprendrà immediatament amb l'objectiu d'arribar a un acord prou ràpid com perquè es pugui convocar un consell de ministres extraordinari que aprovi la pròrroga.

Al marge de la proposta d'ajudes al col·lectiu d'autònoms, doncs, el Govern es troba immers en la pròrroga d'aquest element essencial del marc laboral pandèmic a Espanya. Són dies durs per al Ministeri de Seguretat Social.