Agents de la policia espanyola i francesa a El Pertús, controlant els vehicles i amb la frontera cap a França i a l'inrevés oberta

El govern espanyol podria canviar aviat les restriccions: el motiu

La incidència del virus continua baixant en moltes comunitats autònomes

La incidència del coronavirus continua baixant en moltes comunitats autònomes. Andalusia, Múrcia, Galícia, País Basc, Navarra, Cantàbria i Castella La Manxa han mostrat un descens del nombre de casos important que ha provocat que algunes administracions autonòmiques es plantegin un cert relaxament de les mesures.

És el cas de la comunitat manxega, que segons les darreres dades, ha passat de tenir una incidència acumulada a 14 dies de 1.300 a tenir 720 en aquest moment. I la tendència segueix a la baixa. Per aquesta raó, el president de la comunitat, Emiliano García-Page, ha anunciat aquest dilluns un nou paquet de mesures d'obertura en dues fases que entra en vigor a partir d'avui. En definitiva, va certificar l'aprovació d'una nova desescalada per anar reprenent a poc a poc l'activitat econòmica davant la baixada de la incidència.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Tot i això, potser algunes comunitats i inclòs el mateix govern espanyol es replantegen el relaxament de les mesures després de l'alarmant dada que ha arribat aquest cap de setmana: la gran quantitat de festes il·legals que s'han realitzat.

L'alarmant nombre de festes il·legals durant el cap de setmana de Sant Valentí

Durant aquest cap de setmana de Sant Valentí, la policia ha hagut de desmantellar a Espanya centenars de festes i reunions il·legals organitzades per irresponsables que no dubten en saltar-se les normes imposades per frenar l'expansió del virus. Ni límit d'aforament, ni mesures de seguretat, ni toc de queda. La solidaritat brilla per la seva absència entre aquesta població que no atén a les conseqüències del virus.

Al llarg de la nit de divendres i dissabte, només a Madrid, la policia va haver d'aturar 250 festes il·legals celebrades en locals i domicilis privats. La celebració més greu es va detectar al soterrani d'un local comercial sense ventilació ni sortides d'emergència on es van reunir 66 persones, de les quals 11 eren menors d'edat. També es va aturar una festa en un pis turístic on es van reunir més de 50 persones incomplint les normes sanitàries.

A causa de la resistència dels acusats, la intervenció de la policia va acabar amb la detenció de vuit persones, set homes i una dona, com a presumptes responsables de delictes d'atemptat contra agents de l'autoritat i detenció il·legal. En una altra festa clandestina, es van aixecar 45 actes per incomplir la normativa i es va sancionar un local d'oci per incomplir l'aforament permès. També es va sancionar un local on es van trobar 16 persones amagades.

En total, els agents madrilenys han fet 481 propostes de sanció per no portar mascareta i 421 per estar en un mateix recinte més de sis persones. En declaracions a TeleMadrid, el comissari de la Policia Nacional, José Luis Morcillo, va detallar que el perfil dels assistents a aquestes festes il·legals són joves de 20 i 30 anys que coneixen molt bé les tàctiques policials per estalviar-se la llei.

Festes il·legals arreu d'Espanya

Tot i que Madrid encapçala el nombre de festes il·legals, altres comunitats autònomes també han desallotjat festes i han proposat sanció per aquelles persones que creien que podien trencar les restriccions. A l'illa d'Eivissa, s'han desallotjat una festa en una nau abandonada on participaven 25 joves, mentre que a Alacant la Policia Local va dissoldre 20 festes en habitatges i tres festes al carrer amb 142 denúncies per incomplir l'estat d'alarma.

Al País Basc, es va desallotjar una festa en un habitatge d'Abadiño, Biscaia, amb vuit persones, cap d'elles empadronades al municipi, mentre que a Navarra la Policia Foral ha posat aquest cap de setmana 45 denúncies per incompliment i ha desarticulat vuit festes al carrer i sis en habitatges.