El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

ERC pren les primeres decisions per formar govern

Els repúblicans esperen arribar a un acord per governar «com més aviat millor»

Tot i no guanyar les eleccions, Esquerra Republicana de Catalunya té tots els números per liderar el pròxim Govern de la Generalitat. La victòria en vots del PSC no impedirà als republicans aprofitar la correlació de forces sorgida dels comicis de diumenge per formar el pròxim executiu català. Per aquest motiu, han decidit posar-se a treballar immediatament per negociar la formació d'aquest nou govern amb la resta de partits. L'objectiu és aconseguir arribar a un acord i formar govern «com més aviat millor».

Els republicans, que tindran 33 diputats, remarquen que «el país necessita un govern fort amb una majoria estable» per afrontar la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19, per reconstruir-lo «des de la justícia social» i per «caminar cap a la república catalana sobre la base dels consensos de l'amnistia i l'autodeterminació». En aquest sentit, el candidat d'ERC i possiblement futur president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tornat a explicar la voluntat d'arribar a un acord amb Junts x Catalunya (tercera força amb 32 disputats), la CUP (quarta força amb 9 diputats) i En Comú Podem (cinquena força amb 8 disputats).

La ronda de contactes s'iniciarà amb la CUP

Sobre el paper, l'acord més important que busquen els republicans és el de Junts x Catalunya, que els permetria tenir una majoria prou estable per governar, ja que tots dos sumarien 65 diputats, a només 3 de la majoria absoluta del Parlament. Tot i això, les converses per formar govern no s'iniciaran amb el partit de Carles Puigdemont. I és que, tal com ha avançat la direcció d'ERC, la ronda de contactes començarà amb la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i seguirà amb Junts x Catalunya i els comuns, per aquest ordre.

L'executiva del partit d'Oriol Junqueras ha decidit obrir «de forma immediata» el procés i preveuen poder tancar les primeres trobades en els pròxims dies. Esquerra considera que els resultats dels comicis han deixat «molt clar» que la nova etapa «ha de ser liderada per l'independentisme d'esquerres, que ha quedat per davant i és majoritari».

Qui formarà l'equip negociador d'Esquerra Republicana?

Aquest dilluns, l'Executiva Nacional d'Esquerra ha decidit qui formarà part de l'equip negociador que explorarà pactes amb la resta de formacions per intentar formar el pròxim Govern. Aquest grup estarà format per Marta Vilalta, secretària general adjunta d'ERC; Josep Maria Jové, president del Consell Nacional; Sergi Sabrià, president del grup parlamentari; i Laura Vilagrà, que va ser la número 2 dels republicans a les llistes per Barcelona. L'equip negociador estarà complementat per diferents equips de treball per àmbits temàtics que treballaran en paral·lel.