Prestigiosos científics espanyols han enviat dues cartes en què, a banda d'altres peticions, han demanat organitzar una comissió independent d'avaluació de la crisi sanitària. I el govern espanyol ha anunciat per fi la creació d'un grup de treball que podria quedar constituït demà, dimecres 7 d'octubre, amb l'objectiu d'iniciar una avaluació independent el 7 de novembre.
La tasca del Grup de Treball serà «definir el marc i les característiques principals que haurà de tenir una avaluació independent de l'acompliment del Sistema Nacional de Salut enfront de la pandèmia de Covid-19 que permeti contribuir a preparar les respostes d'aquest sistema davant possibles alertes futures».
La intenció és que el grup de treball creï un marc amb els criteris d'avaluació perquè la comissió comenci a rodar dins d'un mes, el 7 de novembre. Amb aquesta missió, el govern ha elaborat un esborrany en el qual preveu la creació d'un grup de treball polític format per la secretaria d'Estat de Sanitat i un representant de cada comunitat autònoma.
La iniciativa neix de la petició a l'agost d'un grup de científics espanyols per a la creació d'una comissió independent que valori la gestió de la pandèmia del coronavirus. En una carta publicada en «The Lancet», s'establia com a objectiu la detecció dels errors comesos per a millorar l'eficiència de la gestió de cara al futur.
Davant el silenci del govern de Sánchez, els científics van publicar una segona carta en la qual apel·laven al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i a les comunitats autònomes per a constituir com més aviat millor l'auditoria. Sembla que la pressió ha tingut efecte i el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut valorarà demà l'aprovació del grup de treball plantejat per Sanitat.
Criteris per a l'avaluació
El grup de treball serà l'encarregat de fixar els criteris d'avaluació, la metodologia, l'extensió temporal, la forma de provisió de resultats i altres factors del procés d'avaluació. Segons l'esborrany, «el grup de treball elevarà les seves conclusions al ple del Consell Interterritorial en un termini no superior a un mes des de l'aprovació del present Acord». La petició dels científics pot veure's realitzada dins d'un mes, quan, segons les previsions de l'esborrany, començarà a treballar l'auditoria.
Sanitat valora positivament aquest pas: «Avaluar tant les actuacions realitzades per part de les autoritats sanitàries durant aquest període, com les fortaleses i febleses que posseïa el Sistema Nacional de Salut a l'inici de la situació de pandèmia internacional, permetran que de manera conjunta s'adoptin les decisions que corresponguin amb vista a reforçar la vigilància epidemiològica, els serveis de salut pública i el conjunt del sistema assistencial per a transitar cap a un Sistema Nacional de Salut més robust».