Conjunt de mascaretes quirúrgiques

Els experts aclareixen quina mascareta és la que més protegeix contra el coronavirus

Hi ha molts tipus de mascaretes, que s'han convertit en un accessori d'ús quotidià per a tota la població

Des de fa mesos les màscares s'han convertit en un producte de consum habitual per a tots els ciutadans. No obstant això, a hores d'ara tots som conscients que no totes protegeixen per igual. FFP1, FFP2, quirúrgiques, higièniques, de tela... són nombroses les opcions que tenim a l'hora de triar màscara, però quina és la millor?

Segons un estudi publicat per la revista científica 'Science Advances' de l'Associació Estatunidenca per a l'Avanç de la Ciència, les màscares que més protegeixen són les N95 sense vàlvula, equivalents a les FFP2 europees. Aquestes protegeixen als altres però també a la persona que la porta.

No obstant això, per a la població en general sense patologies prèvies les màscares quirúrgiques són les més recomanades. El problema és que no totes les marques i models compten amb l'homologació de la Unió Europea, per la qual cosa no pot garantir-se la seva seguretat.

Com diu la doctora en Farmàcia, Marián García, més coneguda en xarxes socials com a Boticaria García, «que una màscara sigui de color blau no significa que compleixi la normativa» ha assegurat. D'aquesta manera, en el cas de les màscares quirúrgiques hem de comprovar que compleixin amb la norma UNE-EN 14683:2019+AC:2019.

Són eficaces les màscares de tela?

Queda clar que les màscares més eficaces són les N95 sense vàlvula i les quirúrgiques, però què passa amb les màscares higièniques de tela?. Moltes persones han optat per aquesta protecció a causa d'una qüestió econòmica i mediambiental, ja que permeten més d'ús. No obstant això, moltes de les màscares higièniques de tela no serveixen per a protegir enfront de la Covid-19.

De fet, recentment una farmacèutica d'Alzira (València), Mila Domingo, ha utilitzat un símil que exemplifica la falta d'efectivitat d'aquesta mena de proteccions enfront del virus: «Les màscares de tela són com els preservatius de punt de ganxo». Si volem fer les màscares a casa, Boticaria García recomana fer servir una de les teles que enumera el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme en la seva pàgina web.

Una altra possibilitat seria confeccionar una màscara de doble capa en la qual es pugui introduir una quirúrgica al mig per a garantir la protecció. «Una màscara que sigui d'un teixit que no s'hagi testat, que no sapiguem la seva filtració, pot deixar escapar quatre, cinc o sis vegades més partícules que una màscara que compleixi la norma» ha assegurat l'experta en salut.

Les màscares són d'ús obligatori per a tota la població, però no són un mètode per a evitar una multa, sinó per a protegir-nos com a societat del virus. Usar una màscara adequadament és fonamental per a garantir la seva eficàcia, tot i que, com ha destacat Fernando Simón, hem de respectar la resta de mesures per a eliminar qualsevol risc. «La millor màscara és la distància» ha assenyalat l'epidemiòleg.