Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, amb una senyera darrere

Cop del TC al Govern: El Diplocat, anul·lat

El Constitucional suspèn també part del pla d'Exteriors de la Generalitat

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, amb una senyera darrere
El TC ha emès un veredicte que afecta de ple l'estratègia d'Exteriors del Govern. | Cedida

El Tribunal Constitucional ha tombat aquest dimarts parts del Pla Estratègic d'Acció Exterior i Relacions amb la Unió Europea 2019-2020 aprovat pel govern perquè considera que «vulnera competències estatals» i va més enllà de les competències establertes per l'Estatut. En la sentència, el tribunal anul·la els punts 9 i 10 del pla, que parlen de la «consolidació i enfortiment de vincles amb el cos diplomàtic i consular», el «manteniment de relacions estretes, regulars i fluïdes amb el conjunt del cos consular establert a Barcelona i la participació proactiva en fòrums multilaterals de màxim interès». A més, tomba el redactat sobre la posada en marxa del Diplocat, assegurant que genera «confusió» en les relacions internacionals.

El veredicte del TC

El Constitucional també detecta punts del pla que «infringeixen determinades competències sectorials atribuïdes en exclusiva a l'Estat» com per exemple les que fan referència al corredor mediterrani, els serveis regionals ferroviaris d'alta prestació per viatgers a Catalunya i Occitània (punt 49), o la referència a la xarxa transeuropea de transport (punt 52). En aquests dos casos, es considera que el pla del Govern envaeix les competències estatals en transport i obres públiques d'interès general.

El Constitucional també discuteix els punts 50 i 51, que fan referència a la «internacionalització i ordenació del sistema portuari català i a la internacionalització dels aeroports de Catalunya», ja que argumenta que ports i aeroports són d'interès general. El TC considera que els articles són «inconstitucionals, però no nuls en la mesura que siguin aplicables a ports i aeroports de titularitat d'altres administracions diferents a l'Estat». És a dir, els punts cauen per l'aeroport del Prat o el port de Barcelona però són vàlids pels de titularitat de la Generalitat.

La sentència també considera que el punt 64, que parla del desplegament d'infraestructures digitals, i el punt 86, que menciona «xarxes digitals de molta alta capacitat, de serveis i de nova indústria associats al desenvolupament de la xarxa 5G» envaeixen competències estatals en telecomunicacions i règim general de comunicacions. Pel que fa al punt 18 del pla, que parla de la posada en marxa del Diplocat, la sentència diu que «indueix clarament a confusió en l'àmbit de les relacions internacionals sobre el veritable contingut i abast de les activitats del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya i la seva relació amb la política exterior catalana».