El govern espanyol continua fent malabarismes per a garantir la sostenibilitat de les pensions en plena crisi econòmica provocada per la pandèmia de coronavirus. Després de posar sobre la taula la intenció d'augmentar a 35 anys el període de càlcul, ara s'anuncia la voluntat d'incentivar el retard en la jubilació. Per a fer-ho, l'Executiu de Pedro Sánchez proposa mesures que penalitzen la jubilació anticipada i premien allargar la jubilació.
La proposta que la passada setmana va enviar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a sindicats i patronal té l'objectiu de retardar l'edat real de jubilació. La seva intenció és aconseguir un acord com més aviat millor sobre la reforma del sistema públic de pensions. En l'esborrany elaborat pel ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, s'inclouen diverses propostes per a acostar l'edat real de jubilació a l'establerta per la llei.
En aquest sentit, per a 2021, la llei estableix la jubilació als 66 anys, però l'edat real se situa ara en els 64 anys i 6 mesos. Per a aconseguir-ho, el departament que dirigeix José Luis Escrivá contempla mesures que penalitzen la jubilació anticipada, i ofereixen incentius al retard voluntari de la jubilació. La intenció és establir un 4% de bonificació en la pensió per cada any més, rebre una quantitat determinada en el moment de la jubilació o una fórmula mixta d'ambdues.
Un dèficit estructural de l'1,5% del PIB
La mesura està orientada a millorar la situació del sistema públic de pensions, que té un dèficit estructural de l'1,5% del PIB, segons dades del Banc d'Espanya. Això suposa un forat de 18.000 milions entre despeses i ingressos. La pandèmia ho ha complicat tot, i es preveu arribar als 25.000 milions de dèficit.
Cal recordar que de cara a 2027, l'edat de jubilació se situarà en els 67 anys i la voluntat del govern espanyol és premiar als ciutadans que retardin la seva sortida del mercat laboral i es jubilin més tard. Per aconseguir-ho es vol premiar a aquests treballadors amb un 4% en la seva prestació per cada any cotitzat de més en la seva vida laboral.
Així, un treballador que l'any 2027 es jubili als 69 rebria un 8% més de la pensió que si ho fes als 67. La bonificació es podria aplicar encara que la quantitat total superi la pensió màxima establerta anualment en els pressupostos, que és de 2.707,5 euros.
Penalització a la jubilació anticipada
El pla també inclou una penalització de la jubilació anticipada, tot i que no està determinada a l'esborrany. La previsió és que s'apliqui en funció dels mesos que s'avanci la jubilació. Pel que fa als treballadors que tenen dret a cobrar la pensió màxima de jubilació en haver tingut salaris més alts, les penalitzacions per retirar-se abans d'hora s'aplicaran sobre la quantia de la pensió màxima.
Així mateix, també es vol prohibir la jubilació forçosa en les empreses, una decisió que contradiu l'acord de 2018 entre el Ministeri de Treball i els agents socials. Segons el pla del Ministeri de la Seguretat Social, els nous convenis no podran incloure una clàusula perquè els treballadors hagin de retirar-se obligatòriament el dia que compleixen l'edat fixada per la llei. El document especifica que «a fi d'afavorir la prolongació de la vida laboral, els convenis col·lectius no podran establir clàusules que possibilitin l'extinció del contracte de treball pel compliment de part del treballador de l'edat legal de jubilació».
Així mateix, el pla del ministeri que lidera Escrivá contempla una nova fórmula d'actualització de les pensions per a substituir el polèmic indicador aprovat pel govern de Mariano Rajoy. Ara, la revaloració anual pren com a referència l'IPC i s'introdueix un mecanisme corrector per a les desviacions, amb la limitació que les pensions no baixin amb l'IPC negatiu.