Davant la imminent arribada de la tercera onada, molts es pregunten si el govern espanyol prendrà mesures encara més dures de les que actualment està aplicant per controlar la pandèmia de la Covid-19. Una de les que més es comenten és la del confinament domiciliari. Malgrat ser una mesura que es troba sobre la taula d'algunes comunitats, com Castella i Lleó, el govern ha tornat a deixar clar que no pensa implantar un confinament com al març.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha rebutjat que sigui necessari imposar un confinament total de la població encara que ha advertit que l'evolució actual dels contagis de coronavirus està provocant una situació a Espanya de «moltíssima preocupació».
En una roda de premsa celebrada aquest 7 de gener a Barcelona, Illa ha afirmat que les mesures que s'estan establint a les comunitats autònomes són «proporcionades» a l'estat sanitari de les seves regions i el govern dona suport en tot moment perquè són mesures que s'estan duent a terme d'acord amb el pla d''Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de la Covid-19'.
A més, Salvador Illa ha anunciat també que les dosis de la vacuna de Moderna arribaran a Espanya en només «7 o 10 dies, amb un total de 600.000 dosis, que seran rebudes en sis o set setmanes».
«Venen setmanes molt complicades», adverteix Salvador Illa
Malgrat això, el titular de Sanitat ha recalcat que existeix una «preocupació molt alta» per l'evolució de la pandèmia de la Covid-19. «Ahir van acabar les festes de Nadal i tornem a un procés de normalitat i, encara que pugui haver-hi un retard en la notificació de casos per la particularitat d'aquestes festes, la valoració que fem és de moltíssima preocupació», lamenta Illa.
Tot i que la preocupació és màxima al govern espanyol, el ministre de Sanitat ha confirmat que l'executiu no té previst implantar un confinament total perquè el pla de resposta actual ha aconseguit guanyar la segona onada de contagis de coronavirus.
«Pensem que amb les actuacions de resposta que ens vam marcar a l'octubre hi ha suficient camp d'actuació per poder doblegar aquests increments de casos», ha dit Illa, per finalitzar avisant que venen «setmanes molt complicades», a més d'insistir que s'ha de tenir «la guàrdia molt alta» i que s'ha de seguir «al peu de la lletra» els consells de les autoritats sanitàries.
Silvia Calzón, secretària d'Estat de Sanitat, dona suport a les «mesures intermèdies»
La secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Cazón, ha afirmat que amb els «instrument actuals» es pot evitar confinar a la població com al començament de la pandèmia, considerant que hi ha «mesures intermèdies» que es poden «aplicar amb una precisió gairebé quirúrgica» per frenar la propagació del coronavirus. Calzón va apuntar al programa 'Hoy por Hoy' de la CadenaSer que ja estan veient «el que poden ser els efectes d'una major mobilitat i la relaxació» durant les festes de Nadal, encara que, segons ha assenyalat, totes les comunitats autònomes han tingut «un cert grau de tensió».
Sobre el ritme de vacunació a Espanya
Amb relació a la nova soca procedent del Regne Unit, la secretària d'Estat de Sanitat ha valorat que «no és dominant a Espanya» i que els casos registrats al país es relacionen amb persones amb llaços al Regne Unit. Fins ara, segons ha apuntat la secretària d'Estat, els organismes europeus demanen de manera insistent a tots els països la vigilància exhaustiva per trobar els casos d'aquesta nova soca.
Preguntada per la vacunació, Calzón explica que el ritme d'administració de les dosis «ha d'anar millorant», però que la «màquina està començant a rutllar». I les dades evolucionen de manera favorable cada dia per «l'esforç que s'està implementant per part de les comunitats autònomes».