Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020

El govern espanyol vol que Nadia Calviño presideixi l'Eurogrup

La Moncloa formalitzarà la proposta aquest dijous

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020
El govern espanyol vol que Nadia Calviño presideixi l'Eurogrup | CatalunyaDiari

Nadia Calviño serà la candidata d'Espanya per a presidir l'Eurogrup, tal com ha avançat la Moncloa. Aquest mateix dijous, 25 de juny, es presentarà la seva candidatura de forma oficial, que es votarà el 9 de juliol si es presenten altres candidatures d'altres països. 

Calviño, que fa mesos que es postulava com una de les candidates, substituiria l'actual president, Mário Centeno, que va renunciar a un segon mandat. El seu nou càrrec, si finalment fos escollida, seria compatible  amb la seva posició actual de ministra econòmica  del govern espanyol.

En cas de presentar-se noves candidatures, Nadia Calviño haurà d'aconseguir deu suports per ser escollida presidenta el pròxim 9 de juliol. De moment, segons fonts comunitàries, la vicepresidenta ja compta amb el suport d'Alemanya, un fet que ajudaria la seva posició negociadora pel paper predominant d'Alemanya dins la política econòmica europea.

Tot apunta que Calviño també podria aconseguir el suport d'altres responsables econòmics de la Unió, especialment dels socialdemòcrates com Itàlia o Portugal. Grècia també es postula com un dels possibles suports de Calviño, i falta saber què faria França  en cas de presentar-se altres candidats. 

En canvi, els països més «ortodoxos» no mostren una predisposició tan alta a suportar la candidatura espanyola. La seva posició sobre una unió fiscal més forta a Europa i una sortida conjunta de tota la Unió Europea a la crisi econòmica fan desconfiar els Països Baixos i alguns estats del nord del continent.

Suport del govern espanyol

El president del govern, Pedro Sánchez, ha explicat que «seria un honor per al govern d'Espanya que Nadia Calviño presidís l'Eurogrup, una responsabilitat que mai ha exercit Espanya i que tampoc mai abans ha exercit una dona».

Si Calviño finalment fos presidenta de l'Eurogrup, encararia una de les presidències més complicades de la trajectòria de l'organisme per l'actual crisi econòmica provocada pel coronavirus, i que molts experts ja prediuen que serà pitjor que la del 2008. 

Sota el seu mandat cauria la responsabilitat de posar d'acord els països de l'Eurogrup i determinar la manera en què Europa sortirà d'aquesta crisi, però la seva trajectòria professional posa de manifest que és capaç d'enfrontar-se a situacions de responsabilitat en moments complicats.

Nadia Calviño es la ministra d'economia d'Espanya des del 2008 i ostenta una de les vicepresidències del govern des d'aquest 2020. A més, és un dels noms forts de Pedro Sànchez, que ja ha aconseguit col·locar dos noms espanyols —Nadia seria la tercera— en posicions importants en l'àmbit europeu: Josep Borrell, vicepresident de la Comissió com a Alt Representant per a la Política Exterior, i Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu (BCE).