Fa temps que la quantitat de policies nacionals que Interior destina a Catalunya és a l'ordre del dia. Ara una nova dada aporta també informació qualitativa al respecte i posa de manifest la poca gràcia que els fa a molts dels agents el destí.
Segons avança 'El País', dels 3.146 agents de 'nova fornada' que surten aquest curs de l'Acadèmia de policia, 716 seran enviats a terres catalanes, i més de la meitat d'aquests es troben en el rànquing de les 500 pitjors qualificacions. En concret serien 496 dels 716 policies que arribaran a Catalunya els qui haurien tret les pitjors notes del curs d'enguany.
A més, els mateixos agents no volen ser derivats a Catalunya, on compleixen funcions secundàries donada l'existència dels Mossos d'Esquadra, explica el mitjà citat. I aquest és precisament el motiu pel qual hi arriben els agents pitjor qualificats. Com ja ha passat altres anys, diu 'El País, els policies amb més mal resultats assumeixen el destí que la resta evita: Catalunya.
La majoria, demanen el trasllat quan poden
Deixant de banda els resultats de les proves per accedir a la policia, Catalunya és també la comunitat autònoma on Interior envia més agents novells per segon any consecutiu. A la capçalera se situa Madrid encara que, com a 'seu' del cos, concentra una mitjana més alta d'agents, que es barregen finalment amb els novells que hi entren cada any a formar part.
En definitiva, Catalunya no representa l'ideari perfecte d'estrena dels nous policies nacionals. De fet, no fa gaire que els sindicats del gremi confessaven que els agents destinats a Catalunya s'hi quedaven només el temps obligatori que els hi pertoca perquè no estaven contents amb l'adjudicació. Segons els sindicats, més de la quarta part d'agents demanen el trasllat després de complir aquests dos anys mínims que han de mantenir-se al seu primer destí.
Plus econòmic als agents destinats a Catalunya
Segurament per aquest paper secundari que juga la Policia Nacional a Catalunya i per diverses situacions que els fan pensar que no hi són del tot benvinguts, com lamentaven també militars de l'Exèrcit enviats durant la crisi del coronavirus, el govern espanyol estudia que els policies destinats a Catalunya cobrin més per «zona conflictiva».
Es tractaria d’un complement salarial similar al que cobren els cossos i forces de seguretat de l’Estat a Euskadi, Navarra, el Condado de Treviño i la Puebla de Arganzón.