YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El govern espanyol modifica els ERTE a Espanya i les ajudes a autònoms

El Consell de Ministres estén les principals prestacions per a pal·liar els efectes de la crisi derivada de la pandèmia

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el lema 'Avanzar' darrere
El Consell de Ministres estén les principals prestacions per a pal·liar els efectes de la crisi derivada de la pandèmia | Twitter (@sanchezcastejon)

El Govern de Pedro Sánchez aprovarà avui en Consell de Ministres la pròrroga fins al 31 de maig dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i la prestació extraordinària per cessament d'activitat als autònoms. S'estenen així dues de les principals mesures per a esmorteir els efectes de la crisi.

La pròrroga dels ERTO i l'ajuda als autònoms s'aprovarà aquest dimarts en el Consell de Ministres, en el qual també s'allargarà durant 2021 la clàusula de salvaguarda de la reforma de les pensions de 2011.

Dimarts passat, el Govern va arribar a un acord amb patronal i sindicats per a la pròrroga dels ERTO amb el mateix esquema d'exoneracions. L'extensió manté la protecció als treballadors i l'obligació de les empreses que s'acullin a ells de conservar les plantilles. La tercera pròrroga dels expedients tindrà un cost de més de 5.000 milions d'euros per al Govern, comptant les prestacions i exoneracions en les cotitzacions de les empreses.

En aquesta pròrroga, el Govern ha utilitzat criteris més generosos per a determinar els sectors considerats ultraprotegits. Segons fonts governamentals, això ha permès la incorporació de 50.000 treballadors més als expedients. Ara s'inclouen les empreses que entre finals d'abril i finals de desembre no han recuperat l'activitat en percentatge inferior al 70% i amb percentatge d'afiliats coberts per ERTO major del 15%.

En el pitjor moment de la crisi, els ERTO van donar empara a 3,4 milions d'empleats, encara que en tancar 2020 eren prop de 756.000. Aquest ha estat un dels principals mecanismes de protecció dels treballadors, que s'han vist afectats pel cessament de l'activitat econòmica fruit dels confinaments per a frenar els contagis.

S'allarga l'ajuda als autònoms

Un altre d'aquests mecanismes és la prestació extraordinària per cessament d'activitat dels autònoms. Aquesta ajuda està destinada als treballadors per compte propi que van veure dràsticament reduïts els seus ingressos a causa del confinament i el cessament d'activitat. El Govern ha arribat a un acord amb les organitzacions d'autònoms més representatives per a estendre les ajudes fins al 31 de maig.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va acordar amb ATA, UATAE i UPTA la reducció del 75% al 50% del nivell de caiguda d'activitat per a accedir al cobrament de la prestació. Aquesta ajuda ha arribat en els últims quatre mesos a més de 350.000 autònoms, un dels sectors més afectats per la crisi.

Els autònoms que no compleixin els requisits per a accedir a la prestació ni al cessament ordinari poden sol·licitar l'ajuda extraordinària, valorada en el 50% de la base mínima de cotització. En aquest cas, el límit d'ingressos en el primer semestre és d'1,2 vegades l'SMI, i també estan exonerats d'abonar les quotes.

Pròrroga de la clàusula de salvaguarda de les pensions

També està previst que el Consell de Ministres aprovi durant tot el 2021 la clàusula de salvaguarda de la reforma de les pensions de 2021,que garantia les condicions de jubilació prèvies per a les persones acomiadades abans de la seva entrada en vigor l'1 d'abril de 2013 i que no van treballar més.

Si finalment s'aprova, aquesta clàusula entrarà en vigor l'1 de gener de 2022, amb la condició que cap de les persones afectades s'hagi registrat en cap règim de la Seguretat Social després de l'1 d'abril de 2013.

L'objectiu d'aquesta clàusula, pactada per Govern i agents socials, és que els qui no van tornar a trobar treball arribessin a la jubilació sense veure disminuïda la seva pensió. El Govern de Mariano Rajoy va limitar el seu abast fins a 2018, però el Govern de Pedro Sánchez va aprovar una pròrroga per a 2019 i 2020, que ara s'estendrà també en 2021.


Comentaris

envia el comentari