Fotografia d'una botiga Imaginarium

La coneguda empresa que tancarà moltes botigues (també a Catalunya) per la Covid

Imaginarium veu impossible conservar les 53 botigues que té a Espanya

La pandèmia de coronavirus ha afectat gairebé tots els àmbits de la nostra societat, sobretot l'economia. Dos dels àmbits més afectats són la restauració i el comerç. I és que, des que es van començar a establir restriccions per a frenar l'expansió del virus, moltes empreses han baixat les seves vendes, sense poder assumir les despeses i fins i tot plantegen tancar els seus locals i acomiadar a personal.

Aquest és el cas d'Imaginarium, la botiga de joguines que va néixer a Saragossa. Segons recull el mitjà 'Heraldo de Aragón', Imaginarium ha iniciat una negociació de l'ERO, en el qual es planteja acomiadar a 125 persones d'una empresa de 144 a Espanya.

Actualment, Imaginarium compta amb un total de 53 botigues que estan situades a Espanya, Portugal i Mèxic, però sembla que aquest número baixarà aviat. Segons explica CC.OO., això suposaria tancar la gran majoria de les botigues d'Espanya. «Estem tractant que l'empresa sobrevisqui, però ja no tenim ingressos per a pagar la Seguretat Social» explicava el president i CEO de la companyia, Federico Carrillo.

Només obriran les botigues rendibles

«Hem estat pagant durant mesos les nòmines del personal de botigues que no eren rendibles i ja no podem continuar suportant aquests salaris. Així que les botigues que no siguin rendibles no seguiran», afirmava Federico Carrillo, segons recull l''Heraldo de Aragón'

«L'ERO plantejat no és sinó el resultat que hàgim de tancar les botigues. No podem estar guanyant 20 euros al dia i sostenint salaris de 20 euros l'hora», continuava explicant el president d'Imaginarium, per a després admetre que s'han gastat ja «tots els estalvis».

Després d'explicar que s'havia deixat «ànima, vida i cor a mantenir Imaginarium», admet que, ara mateix, només es pot mantenir si es conserven obertes les botigues que són rendibles.

Carrillo també va explicar que 2020 ha estat un any horrible, amb confinaments i restriccions i limitacions per al comerç. Segons explica, no va ajudar «el fet d'haver de continuar pagant els salaris encara que molt del nostre personal fos a les seves cases». El mes de setembre, l'empresa va sol·licitar el preconcurs, després d'haver invertit fins a 23 milions d'euros perquè l'empresa seguís.

CC.OO. Aragó: «Falta molta informació»

Per la seva banda, CC.OO. també ha donat el seu punt de vista, segons recull 'Herald Aragó'. Segons explica Marta Laiglesia, secretària general de la Federació de Serveis de CC.OO. Aragó, en la primera reunió per a negociar el nou ERO, l'única cosa que els van dir és que «potser podrien mantenir obertes cinc botigues a Espanya, sense concretar si alguna d'elles estaria a Saragossa».

Segons la sindicalista, és «pràcticament impossible pensar que un negoci pugui tirar endavant amb una estructura de personal tan feble, de tot just 19 persones que quedarien després de l'ERO».

D'altra banda, referència al pagament de quitances i indemnitzacions, des de CC.OO. Aragó van preguntar al responsable de botigues i fiances de l'empresa Imaginarium si podrien assumir aquest cost, qüestió a la qual ell va respondre que «ho intentarem».

Marta Laiglesia recorda que això va ser el que va passar en l'anterior ERO —el mes d'agost va haver-hi 108 acomiadaments—, i finalment va haver d'assumir el cost Fogasa. Per la seva banda, la sindicalista també insisteix que els responsables d'Imaginarium no van explicar si pagarien les nòmines de gener i febrer.

«Falta molta informació», admetia, posant l'accent que ni tan sols saben la data en la qual tornaran a reunir-se i explicant que no és bo que diguin que es troben en la mateixa situació que a l'agost després del 'Black Friday' i la campanya de Nadal.

«D'on trauré els diners?»

Per part seva, Carrillo va explicar que mesos enrere havien negociat amb un inversor la injecció de 5 milions (3 d'ells convertibles), però finalment no va anar així: «amb la seva decisió sofrim terriblement perquè deixem de rebre aquests 2 milions i damunt va caldre retornar-ne tres».

Segons ell, això, sumat a la seva inversió al costat dels socis i les restriccions del coronavirus, els hauria portat a no poder assumir el pagament de la indemnització. «Ja m'agradaria poder dir una altra cosa, però, d'on trauré els diners?», explicava Carrillo. Finalment, Imaginarium va sol·licitar preconcurs de creditors.