En plena tercera onada, Espanya ha decidit prorrogar els controls a la frontera interior terrestre amb Portugal fins al pròxim 1 de març. A aquesta decisió se li continuaran aplicant les mateixes limitacions implantades durant els 10 dies inicials de la mesura, després de la realització de les diferents consultes de coordinació amb les autoritats lusitanes.
Aquesta pròrroga ja recull l'ordre publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que entra en vigor un dia abans que finalitzés l'ordre que fixava controls a les fronteres. Tot plegat, es fa amb la finalitat de contenir el màxim possible l'expansió del coronavirus .
En l'ordre s'estableix que les entrades i sortides del territori espanyol per mitjà de la frontera amb Portugal només es podran executar pels passos autoritzats i durant els horaris que així s'estableixin per les autoritats pertinents. Aquests horaris seran publicats de forma oficial per la Direcció General de la Policia, òrgan encarregat de coordinar amb les autoritats portugueses el llistat de passos i horaris. Un cop estigui tot estructurat, informaran de les últimes modificacions al públic.
Els ciutadans espanyols i el seu cònjuge o parella amb la qual mantinguin una unió anàloga a la conjugal i que aquesta romangui inscrita en un registre públic, i aquells ascendents i descendents que visquin a càrrec dels mateixos, sempre que viatgin amb o per reunir-se amb aquest, seran els únics autoritzats que puguin creuar el pas fronterer.
De la mateixa manera, també podran traspassar la frontera els residents a Espanya que amb anterioritat hauran d'acreditar la seva residència habitual, i els estudiants que cursen els seus estudis a l'estat. Per la seva banda, també estarien autoritzats els residents d'estats associats Schengen que viatgin amb el principal motiu de desplaçar-se al seu lloc de residència habitual, la qual cosa haurà d'estar degudament acreditada.
Passos fronterers permesos
D'altra banda, els ciutadans que accedeixin a Espanya per transitar o romandre en el territori per qualsevol motiu exclusivament laboral, sempre que s'acrediti documentalment, també romandran exempts d'aquesta limitació entre fronteres. A aquesta categoria s'afegiran, entre d'altres, els treballadors transfronterers, treballadors sanitaris i de transport.
A més, també es permetrà el pas a les persones que acreditin, per mitjà dels documents necessaris referits, causes de força major o situació de necessitat. També estaria permesa l'entrada per motius humanitaris; així com el personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques; oficines consulars i pertanyent a organismes internacionals ubicats a Espanya, sempre que se cenyeixin a trasllats vinculats a l'exercici de les seves funcions oficials; així com els participants en viatges d'Estat i els membres de Forces i Cossos de Seguretat i Forces Armades per desenvolupar el seu exercici.
Situació de la pandèmia a Portugal
Dia a dia es pot veure com gairebé tots els països del món compten amb contagiats entre els seus habitants. Òbviament també és el cas de Portugal. Allí es van detectar els primers dos casos al 2 de març i, fins al moment, les xifres han anat en ascens fins al 5 de febrer de 2021, arribant a aconseguir els 755.774 infectats, 13.740 víctimes mortals i 585.276 persones recuperades.
Fent referència a les regions i municipis amb més morts registrades serien:
-Lisboa i Vall del Tajo: 5.349
-Regió Nord: 4.695
-Regió Centre: 2.391
-Alentejo: 741
-Algarve: 234
-Madeira: 46
-Açores: 26
Finalment, dins de Portugal, els llocs amb majors xifres pel que fa a casos acumulats per Covid-19 es correspondrien amb:
-Regió Nord: 313.161
-Lisboa i Vall del Tajo: 276.464
-Regió Centre: 106.539