Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori

Margarita del Val trenca un mite de la vacuna: «El 120% s'ho creu i no és veritat»

La viròloga del CSIC assegura que «ni la vacuna ni haver passat la Covid eviten que una persona sigui contagiosa»


Amb l'arribada de la pandèmia de la Covid-19, la viròloga Margarita del Val s'ha convertit en una de les veus científiques més prestigioses i respectades en la lluita contra la pandèmia. En totes les seves intervencions en mitjans de comunicació, la científica del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha mantingut la seva professionalitat i ha informat i ha donat consells a tots els ciutadans per tal d'entendre el virus i prevenir la malaltia. 

A més, Margarita del Val sempre ha reclamat l'atenció de la classe política perquè se centrin en les mesures d'actuació per frenar l'expansió de la pandèmia. Ara, amb l'arribada de les vacunes, l'experta ha volgut alertar a tota la població perquè no baixi la guàrdia. 

La viròloga del CSIC adverteix sobre les vacunes

En la seva última intervenció al programa 'Fin de Semana' de la cadena Cope, Margarita del Val ha volgut dirigir-se a tota la població espanyola. Així doncs, la viròloga del CSIC ha estat contundent i assegura que «el 120% de la gent es creu que la vacuna protegeix contra el contagi, i això no és així». Amb aquestes paraules, Margarita del Val ha volgut manifestar el que els experts fa mesos que intenten dir a la ciutadania.  

«El virus pot multiplicar-se i que la persona sigui asimptomàtica. Atenció, ni la vacuna ni haver passat la Covid eviten que una persona sigui contagiosa», afirma la viròloga a la cadena Cope. 

És cert que la vacuna del coronavirus preveu la malaltia, és a dir, evita que es desenvolupin complicacions a l'hora de tractar el contagi. No obstant això, no preveu del contagi, de manera que el virus seguirà circulant i pot afectar a persones que no han estat vacunades o que ja hagin perdut la immunitat.

La científica del CSIC té esperança en l'eficàcia de les vacunes, però tampoc nega el problema que suposa no tenir coneixement de quant temps durarà la immunitat. «Els anticossos duren pocs mesos, dos o tres mesos. Amb la segona dosi s'espera que una miqueta més de temps. És lògic que les vacunes protegeixin immediatament després d'injectar la segona dosi, no hi ha indici de quant durarà», lamenta la viròloga.

Margarita del Val insisteix en la necessitat de mantenir les restriccions sanitàries

Per aquesta raó, Margarita del Val ha insistit en la necessitat de mantenir les mesures preventives i restriccions sanitàries. «Si ens diuen que la variant britànica és més letal, és que no ens semblen suficients 300 morts diaris? Si us plau, evitin els contagis», insisteix. «Les variants ens estan dient que és un virus que s'encomana, i que la manera de prevenir-lo és amb la distància social. Hi ha molts contagis, tenim els hospitals saturats», afegeix Margarita del Val. 

Tot i mostrar la seva preocupació per les noves variants del coronavirus, la viròloga ha afirmat sense pèls a la llengua que ja s'esperaven les mutacions. «És llei de vida. Aquest virus varia menys que altres, però si ho mirem més a fons clar que el detectem, és normal. El que no entenc és tant focus en aquestes variacions que apareixen, seria estrany que no ho fessin. Però en les mesures de contenció no afecta», assenyala la viròloga.