Fernando Simón amb el dit aixecat i un arbre de Nadal darrere en roda de premsa

Els experts assenyalen com serà la Setmana Santa a Espanya i si podrem viatjar

Fernando Simón detalla quina hauria de ser la situació epidemiològica per poder viatjar per Setmana Santa

Ara partir d'ara ja podem dir que hi ha una xifra en la qual fixar-se per confiar en el salvavides de la Setmana Santa. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), assegurava aquest dilluns en una roda de premsa que la dada que permetria que fos acceptable viatjar per Setmana Santa -els últims dies de març i els primers d'abril- és la de la incidència acumulada, que hauria de ser de 150 casos de Covid-19 per 100.000 habitants en catorze dies.

Aquestes han estat algunes de les consideracions que ha fet Simón en la seva compareixença sobre el transcurs i l'evolució de la Covid-19 l'estat. Quan ha estat preguntat pels periodistes sobre si creia que es podria viatjar durant en aquestes dates, la seva resposta inicial ha estat: «No sé quan és Setmana Santa i, per tant, no sé quin marge tenim».

Molts sostenen que en plena tercera onada de la pandèmia, estem davant la continuació del que anteriorment es va conèixer com 'salvar la campanya de Nadal', podent-se denominar en aquest cas com a 'salvar la Setmana Santa 2.0'.

Diferents experts afirmen que la situació és molt desesperançadora i que, ara, el més important és salvar vides de totes aquelles persones que es troben a les UCI dels hospitals lluitant contra la malaltia.

Ahir, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, confiava que per Setmana Santa es puguin reprendre els viatges entre comunitats autònomes per a pal·liar, en certa manera, les conseqüències i desencadenants d'aquesta pandèmia en l'economia espanyola. Sobretot, de cara a alguns dels sectors més afectats, com són l'hostaleria i el turisme. Per la seva banda, també condicionava la lliure mobilitat a diverses qüestions com la lentitud en el procés de la vacunació i la situació epidemiològica de cada regió.

En una roda de premsa, la portaveu de govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat que no ens podem avançar als esdeveniments i que, de moment, es desconeix si aquesta mobilitat podrà ser efectiva durant la Setmana Santa. La ministra entén que aquesta qüestió s'haurà de tractar «amb molta prudència», però entén que «és difícil que hi pugui haver una mobilitat normalitzada en aquest període; és difícil que hi hagi una lliure circulació de persones en el trànsit aeri o al trànsit del turisme».

Així mateix, rectifica les declaracions de Maroto, que va assegurar que el turisme per Setmana Santa serà possible «si es donen les condicions de seguretat sanitària». Després d'això, es va dirigir a tots els ciutadans per mitjà d'una crida a la prudència i a la conscienciació conjunta, recordant que «és evident» que els criteris els marquen els tècnics i els científics. «Per això no tinc opinió, sinó una oïda escolta activa que permeti incorporar a les recomanacions que donem al conjunt de la ciutadania el que ens traslladen els experts sanitaris i tècnics», va concloure.

De la mateixa manera, quan Fernando Simón es pronuncia sobre la Setmana Santa tampoc es mostra gaire flexible a l'hora de relaxar les mesures imposades amb anterioritat.

Balanç actual

Fins ara, la pandèmia de la Covid-19 s'ha cobrat més de 2,21 milions de vides a tot el món, a partir del recompte de referència de la Universitat Johns Hopkins. El nombre d'infectats pujaria de moment a més de 102 milions. A Espanya, segons dades oficials del Ministeri de Sanitat, la Covid-19 ja ha deixat 59.081 morts i hi ha 2.822.805 de casos diagnosticats.