Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una persona dipositant el seu vot en una urna a les eleccions

Les 4 recomanacions d'Oriol Mitjà als membres de les meses per a les eleccions del 14F

El doctor expert en malalties infeccioses fa aquesta crida després que la JEC hagi tombat el seu recurs perquè els infectats no poguessin votar presencialment

Imatge d'arxiu d'una persona dipositant el seu vot en una urna a les eleccions
Imatge d'arxiu d'una persona dipositant el seu vot en una urna a les eleccions | TarragonaDigital

El pròxim diumenge, 14 de febrer, se celebraran les eleccions al Parlament de Catalunya. Segurament, estem davant d'una de les cites electorals més controvertides que hem viscut. I no perquè pugui guanyar un partit o un altre; o es puguin formar unes aliances o unes altres. La situació de pandèmia actual complica les coses, com ja va demostrar el ball de dates en què s'havien de celebrar els comicis.

El món científic ja va deixar clar que era una temeritat fer les eleccions en plena tercera onada. D'altres, com la justícia, aposten per fer prevaldre el dret a vot per davant la situació epidemiològica. I tot plegat ha generat diversos debats. Un d'ells, la conveniència o no que els infectats per Covid-19 puguin anar a votar.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El doctor Oriol Mitjà, una de les veus més crítiques respecte a la celebració dels comicis, ja va recomanar als portadors del virus que no anessin a votar «per solidaritat». De fet, va arribar a enviar un escrit a la Junta Electoral Central (JEC) per prohibir el vot presencial dels infectats per coronavirus. Després que la seva proposta fos denegada, l'expert en malalties infeccioses ha decidit seguir presentant propostes per evitar que hi hagi contagis massius durant la jornada electoral.

És per això que Mitjà, en una entrevista a 'RAC1', ha donat una bateria de consells, en aquesta ocasió, als membres de les meses electorals. Es tracta de les persones que més s'exposaran al risc de contagiar-se el pròxim 14 de febrer i que, segons el doctor, és «científicament impossible que no contagiï cap membre d'una mesa electoral».

El Govern ha decretat que els positius vagin a votar a la franja de 19.00 a 20.00 hores i, en aquesta hora, els membres de les meses aniran equipats amb un Equip de Protecció Individual (EPI) per evitar tenir contacte directe amb els votants que estiguin infectats. Tot i això, també hi haurà moltes persones que tenen el virus, però que són asimptomàtiques i, sense ser-ne conscients, portaran el virus als col·legis electorals quan els membres de les meses no portin els EPI. 

Davant de tot aquest risc, el doctor Oriol Mitjà ha decidit donar quatre consells bàsics als membres de la mesa que s'exposaran tot el dia al virus:

  1. Que presentin al·legacions a la decisió de la Junta Electoral Central de no prohibir el vot presencial el 14 de febrer, sobretot si són persones de risc o conviuen amb persones de risc.
  2.  Que portin la mascareta FFP2 durant tot el dia, ja que no saben quin moment poden entrar en contacte amb un positiu.
  3. Que facin ús del gel alcohòlic constantment.
  4. Que segueixin les instruccions dels EPI i que tinguin cura de no tocar-se la cara quan s'hagin tret els uniformes.

Més enllà d'aquests consells, Oriol Mitjà adverteix que la millor solució hauria estat ajornar les eleccions o, almenys, prohibir el vot presencial a persones que s'hagin infectat.