Oriol Mitjà continua defensant la perillositat del funcionament de les eleccions del 14-Fa Catalunya en plena tercera onada de coronavirus, polèmiques des d'un inici i, ara més que mai, per la previsió que els malalts de Covid es presentin a les escoles per exercir el seu dret a vot tot i estar contagiats. La Junta Electoral Central (JEC) va denegar aquest dijous la petició de l'expert de prohibir a aquestes persones infectades acudir als col·legis electorals, però Mitjà insisteix en el risc real que representa el vot presencial dels malalts de Covid que, segons creu l'epidemiòleg i la comunitat mèdica catalana en general, podrien votar per correu evitant així possibles nous brots arran dels comicis.
De fet, aquest divendres Oriol Mitjà ha volgut expressar-se davant les crítiques que ha rebut per intentar frenar la manera com finalment tindran lloc les eleccions aquest pròxim 14 de febrer a Catalunya. «Rebo amb estupefacció els vostres insults», ha assegurat a Twitter, recordant que el govern basc i el gallec van prendre «mesures sanitàries estrictes per mantenir l'aïllament de Covid» en situació d'eleccions, però que, en canvi, a Catalunya s'ha preferit «proposar una franja de 19.00 a 20.00 hores que és temerària».
Amics, rebo amb estupefacció els vostres insults.
— Oriol Mitjà (@oriolmitja) February 5, 2021
Cap govern té competència per modificar la LOREG. El basc i el gallec, tampoc, però van prendre mesures sanitàries estrictes x mantenir l’aïllament de Covid+. Els d’aquí han preferit proposar una franja de 19-20 que és temerària.
«Qüestiono que els preparatius de les eleccions que depenen de la Generalitat siguin òptims per a la protecció de la Salut», afegeix Mitjà sobre l'operativa amb què es treballarà en unes eleccions que el mateix Govern va intentar ajornar per evitar riscos sanitaris, proposta que el TSJC acabava rebutjant. Assenyala, per acabar, que de la mateixa manera que es manté l'aïllament d'un pacient amb tuberculosi, s'hauria de mantenir també el d'un malalt de Covid.
Els comicis del 14-F són del tot extraordinaris i estan marcats per una pandèmia sense precedents. Això genera por entre la comunitat mèdica, partidària de l'ajornament electoral proposat en un principi pel Govern, però també entre els ciutadans, fet que queda palès en les més de 16.000 al·legacions que s'han rebut de ciutadans excusant-se per no presentar-se a les meses. El col·lapse de la Junta Electoral és tal que es planteja l'opció de buscar voluntaris i, fins i tot, de celebrar un nou sorteig per escollir suplents i evitar així que el 14-F s'hagin de constituir meses amb els primers ciutadans que arribin al col·legi per votar.
El Col·legi de Metges de Catalunya, en la mateixa línia
La petició d'Oriol Mitjà, a més, ha rebut el suport del Consell del Col·legi de Metges de Catalunya (CCMC), que ha demanat un període «extraordinari» de vot per correu per tal que les persones infectades per coronavirus o els contactes estrets no s'hagin de desplaçar als col·legis electorals. L'entitat feia pública aquesta petició hores després que la JEC denegués la petició de l'epidemiòleg Oriol Mitjà, que sol·licitava prohibir el vot presencial dels malalts de Covid-19 i optar, en canvi, per la via del vot per correu. Mitjà, per la seva banda, deia a Twitter que no podia entendre la decisió, i el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós, s'afegia al seu sentiment de contrarietat.
El comunicat del Consell subratlla que «per raons de salut pública», les persones que el dia 14 estiguin infectades o siguin un contacte estret «no haurien de sortir de casa, tal com els haurà indicat el seu metge». Davant d'això, l'entitat demana a les autoritats polítiques i electorals que disposin els instruments necessaris perquè aquestes persones, «moltes de les quals amb el contagi sobrevingut pocs dies abans de la jornada electoral», puguin exercir el seu dret a vot «en un període extraordinari de vot per correu».
El CCMC també recomana a la població que el compliment de les mesures preventives generals (distància, mascareta, bombolla, interacció social limitada, teletreball...) sigui «més estret i rigorós» en els dies previs a la jornada electoral. Finalment, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya demana a les autoritats que divulguin «de manera clara» les mesures que caldrà prendre en l'acte presencial de votació i que posin els mitjans «necessaris i raonables» per protegir tots els participants.
Els metges demanen a les persones amb #COVID19 que no surtin de casa el #14F.
— Gemma Bruna i Sales (@gemmabruna) February 4, 2021
Això simplement és sentit comú i protegir la #salut dels ciutadans. #NOAsermembremesa2021#meses14Fhttps://t.co/pgYPqwx2B0