Un home, amb samarreta vermella, introdueix el seu vot a l'urna durant les eleccions gallegues del passat mes de juliol

Encara us pot tocar: Preparen un nou sorteig per les meses electorals del 14-F

Gairebé 16.500 persones han presentat excuses per no anar a les meses electorals el 14-F

Aquells que hagin celebrat en els darrers dies que no els ha tocat ser a la mesa electoral el proper 14 de febrer han de saber que potser han cantat victòria massa aviat. La Junta Electoral Central està completament desbordada per una allau d'al·legacions de milers de persones a les quals els ha tocat ser president o vocal de mesa i que han aportat excuses per evitar ser-hi. Davant d'aquesta situació absolutament insòlita, l'organisme electoral estudia mesures per assegurar la constitució de totes les meses d'aquí a dos diumenges.

Una de les opcions que es planteja és tenir una nova bossa de suplents per a les meses, cosa que comportaria que els ajuntaments haguessin de celebrar nous sortejos en els pròxims dies. Ampliant la llista de persones suplents, obligades a presentar-se a les vuit del matí de la jornada electoral al local on s'instal·li la mesa, la Junta Electoral s'asseguraria poder-les constituir totes. Així doncs, ningú no està 'salvat' d'anar a la mesa electoral: l'opció d'un nou sorteig pren força i es podria confirmar en les properes hores.

Gairebé 16.500 persones presenten excuses per no anar a les meses electorals el 14-F

Ja són 16.489 les persones que han presentat excuses a les juntes electorals de zona per no anar a les meses electorals, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En concret, la junta de Barcelona n'ha rebut ja 8.000 peticions a 3 de febrer. La de Berga en té 166; la de Terrassa ha recollit 1.100; la de Vilafranca del Penedès ja té 245 excuses; la del Vendrell, 336; Tortosa, 430; Balaguer, 204; Cervera, 144; la de la Seu d'Urgell, 91, i la de Vielha, 32. A data del 2 de febrer, la junta de zona d'Arenys de Mar ha rebut 648 excuses; la de Granollers, 1.106; Igualada, 384; Sabadell, 1.012; la junta de Sant Feliu de Llobregat ha registrat 1.085 excuses; la de Vic, 463; Vilanova i la Geltrú, 356, i Reus, 687.

De fet, el president de la Junta Electoral de Barcelona ja ha augurat que hi haurà dificultats per constituir meses, i ha indicat que s'estudia la possibilitat d'incorporar voluntaris. «En aquestes eleccions serà un vertader problema el que pugui ocórrer de 8 a 9 en més d'una mesa electoral», ha dit Santiago García. S'espera que la solució d'un nou sorteig per ampliar la bossa de suplents pugui ajudar a disminuir de manera radical les opcions que les meses quedin sense constituir.

Cal recordar que la LOREG estableix que, si no es presenten tres dels membres sortejats a la mesa, cal constituir-la amb els primers votants que hi acudeixin un cop s'obren els col·legis, a les nou del matí. En cas que ni tan sols això fos possible, caldria repetir l'elecció 48 hores més tard, en aquest cas, dimarts 16 de febrer.