Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'epidemiòleg Oriol MItjà amb mascareta davant de la seu d'Eurecat

La JEC denega la petició de Mitjà de prohibir el vot presencial als infectats de Covid

Recorda que les administracions han pres un conjunt de mesures per facilitar el vot no presencial i per garantir la seguretat als col·legis

L'epidemiòleg Oriol MItjà amb mascareta davant de la seu d'Eurecat
La petició d'Oriol Mitjà de prohibir el vot presencial a les persones contagiades de Covid-19 ha estat desestimada per la JEC. | Cedida

La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat la petició de l'epidemiòleg Oriol Mitjà de prohibir votar presencialment a les persones infectades de Covid-19. En la seva resolució, la JEC admet que les eleccions comporten un risc de contagi «per molt que els poders públics s'esmercin en mantenir unes condicions sanitàries idònies», però alhora recorda que el TSJC va tombar l'ajornament dels comicis que havia plantejat el Govern.

El text també recorda que, en aquest context, les administracions han pres un conjunt de mesures per facilitar el vot no presencial i per garantir la seguretat als col·legis. I subratlla que «privar el dret de sufragi» a les persones infectades que no hagin sol·licitat el vot per correu «excedeix» les competències de la JEC.

Així mateix, la JEC també indica a la resolució que, tal com indica el TSJC, el risc de contagi «no és major que el de qualsevol altra activitat no essencial permesa a la Comunitat Autònoma de Catalunya; més encara, amb les mesures adoptades s'ha procurat reduir al màxim aquest risc».

Desestimades les sol·licituds del Síndic de Greuges

D'altra banda, la JEC també s'ha posicionat sobre les diferents recomanacions del Síndic de Greuges per preservar la salut dels membres de mesa electoral. Una d'aquestes recomanacions era, també, buscar mecanismes de sufragi no presencials per a persones contagiades o contactes estrets a partir de la data en què conclou el termini de sol·licitud de vot per correu, aquest divendres 5 de febrer.

En aquest sentit, la Junta Electoral Central considera que «no resulta possible» conforme a allò que disposa la legislació electoral vigent i, per aquest motiu, la Generalitat «ja ha pres mesures» perquè aquestes persones votin amb les mesures de seguretat que marca el protocol d'adequació dels col·legis electorals.

Així mateix, la JEC també ha desestimat la petició del Síndic d'ampliar el termini de votació per correu més enllà del 5 de febrer pels informes «desfavorables» de l'Oficina del Cens Electoral i de la mateixa empresa de Correus.