La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha advertit aquest divendres en roda de premsa al Consell de Ministres que el preacord subscrit entre el PSOE i Podem suposa «una aposta clara pel diàleg dins de la Constitució i l'Estatut» a Catalunya, i el nou executiu no farà cap «pas enrere» respecte a la solució del que avui ha qualificat de «conflicte polític», però tampoc «cap pas fora de la Constitució».
Un missatge a ERC després de la reunió d'aquest dijous entre el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, i la del PSOE, Adriana Lastra. En aquest marc, ha advertit també els republicans que «qui s'oposi als camins establerts a la Constitució i l'Estatut haurà d'explicar per què i quina alternativa proposa».
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
L'objectiu del nou govern és Seguir fomentant el diàleg a Catalunya
Segons Celaá, l'objectiu del nou govern és seguir fomentant el diàleg a Catalunya, i «davant fórmules del passat ho farà amb les garanties del Futur: entesa, trobada i convivència». Tot, ha dit, es farà «dins de la Constitució». Celaá ha insistit que el president del govern espanyol apel·la a la responsabilitat de «tots els partits» tret de la ultradreta per fer possible aquest govern estable. «Tots tenen l'oportunitat d'arribar a acords per superar la «crisi territorial a Catalunya», ha sentenciat.
En tot cas ha reiterat –tal com va apuntar Sánchez aquest dijous en roda de premsa a La Moncloa- que «els primers» que han de parlar «són els partits catalans entre ells» i «l'independentisme ha d'abandonar el seu monòleg i reconèixer els qui no ho són com una part essencial de la Catalunya plural».
«Europa espera la solució espanyola»
Segons Celaá, en aquesta tasca cal «sentit d'Estat», i "això és el que reclamem a totes les forces polítiques». «Europa espera la solució espanyola perquè d'això en depèn en bona part la mateixa solució d'Europa», ha sentenciat.
Ha recordat que en la reunió d'aquest dijous entre el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, tots dos van apostar «per una Unió Europea forta», i «mai es podrà afrontar aquest repte des d'una Unió Europea dèbil, amb països fragmentats i temorosos del seu destí».
«Una UE composta per molts països dèbils mai podrà ser una UE forta, i avui la nostra fortalesa comuna és la millor forma de garantir els drets de centenars de milions de ciutadans europeus», ha sentenciat.