Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Paraules directes d'un ministre de Sánchez sobre el confinament total a Espanya

José Luis Ábalos apunta Sanitat per decidir sobre imposar un confinament dur

L'ombra del confinament planeja sobre gran part de la població espanyola després les últimes dades que ha facilitat el Ministeri de Sanitat. Els contagis de coronavirus estan disparats des que van finalitzar les festes nadalenques i ara el govern espanyol té a la mà optar per un confinament domiciliari o bé continuar amb les mesures restrictives, que fins ara han estat insuficients per frenar la Covid.

Aquest dimecres 13 de gener ha tingut lloc a la Moncloa una roda de premsa en la qual la ministra de Defensa, Margarita Robles; el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska; i el ministre de Transports i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, han fet una valoració de la situació actual del país i les actuacions dels seus ministeris davant del temporal de fred i neu 'Filomena', que ha causat grans problemes en la vida diària de molts espanyols.

Entre les preguntes fetes als ministres allí presents, l'opció d'un confinament domiciliari com el de la passada primavera ha estat una d'elles. Aquesta dràstica mesura ja s'ha plantejat en diverses comunitats autònomes com Andalusia o Castella i Lleó. Preguntat per aquest tan comentat assumpte, el ministre José Luis Ábalos ha estat molt clar i ha assenyalat que és «una qüestió que lògicament li correspon al Ministeri de Sanitat».

«No podem acabar amb els confinaments per reaccions impulsives»

«Li correspon en l'àmbit en el qual està desenvolupant la seva gestió dins d'un marc de cogovernança que va ser tan requerit en la primera part de la pandèmia. Tenim ja un llarg aprenentatge com per ponderar les propostes que es puguin fer, almenys per guardar certa coherència», ha apuntat el titular de Transports i Agenda Urbana durant la roda de premsa d'aquest dimecres.

Així mateix, Ábalos ha confessat que «no podem estar plantejant confinaments, acabar amb els confinaments per reaccions impulsives. Hem d'intentar treballar amb mesures que permetin conciliar totes les necessitats de país. En tot cas, el Ministeri de Sanitat fa compareixences reiterades i se li pot traslladar perfectament al ministre aquesta qüestió. El govern espanyol com a tal no es planteja el confinament domiciliari. Es porta a terme en l'àmbit de la gestió sanitària entre el govern espanyol i les comunitats autònomes», ha confirmat el ministre de Transports.

El titular de Transports defensa la gestió de l'executiu espanyol

José Luis Ábalos, en un altre ordre de coses, va remarcar que el govern central hagi treballat «en plena coordinació» amb les altres administracions. «Alguns ministeris hem anomenat les activitats en funció del que ens correspon, però revisada pel president que ha estat a la Moncloa supervisant i visant les decisions que anàvem prenent», va assenyalar, abans de comentar que la unitat ciutadana és vital.

Crítiques del ministre a l'oposició

D'altra banda, José Luis Ábalos va voler referir-se al missatge llançat pel vicepresident de la Comunitat de Madrid i polític de Ciutadans, Ignacio Aguado, afirmant que els madrilenys «no solen tenir» una pala a casa per retirar la neu.

Sobre aquest assumpte, Ábalos va treure a la llum el temporal esdevingut el gener de 2017 que va causar estralls a l'autovia A-3 i va confessar que si el govern actual hagués pres una mesura «equivalent» a la de l'aleshores ministre, Íñigo de la Serna, el Partit Popular acusaria l'Executiu d'«un gran desastre».

«Llavors va ocórrer en una situació localitzada i va ser molt puntual, no s'havien disposat preventivament els mitjans per treure la neu», va dir Ábalos que, al seu torn, va treure pit afirmant que tant ell com el titular de l'Interior, Fernando Grande -Marlaska, van estar seguint al detall l'avanç de Filomena a Madrid, no com els polítics populars.