El govern retira de les botigues 2 mascaretes perquè no protegeixen

Els dos models no compleixen els requisits de seguretat reglamentaris

Joves amb mascareta en un aeroport
El govern espanyol retirarà diverses mascaretes que no compleixen els requisits de seguretat | EFE

Pocs dies abans que el ministeri d'Indústria retiri del mercat espanyol les màscares que no compleixen amb els criteris europeus de fabricació d'equipament de protecció individual, el govern de Pedro Sánchez acaba d'anunciar que ha retirat de les botigues dues màscares que no compleixen amb els mínims de protecció contra el coronavirus.

Les peces que desapareixen del mercat són les màscares higièniques Disposable Protective Mask del fabricador Tonqchen Wexin Labor Protection, i la Premium Disposable Face Mask model JL-1-CE, de marca desconeguda.

Els dos models de màscares han estat retirats del mercat perquè, segons l'organització de consumidors Facua, no disposen de la protecció contra dels virus i les propietats de filtració que consten en la seva descripció. La decisió respon, així, a un compromís amb la qualitat del producte i la protecció de la seguretat i higiene dels ciutadans.

En concret, segons Facua, la Disposable Protective Mask indica que té una propietat antivirus però no ho justifica documentalment, la qual cosa comporta un «greu risc per a la salut». En el cas de la Premium Disposable Face Mask, segons Facua en l'envàs figura que té la capacitat de filtrar bacteris, però tampoc ho justifica.

A més de la decisió del govern de retirar les màscares del mercat, l'organització de consumidors recomana a les persones que ja tinguin alguns d'aquests models que no les utilitzin, i els suggereix que les retornin a l'establiment on les van comprar.

Retiraran també les KN95

D'altra banda, el 30 de setembre desapareixeran també del mercat a Espanya les KN95, que tampoc compleixen amb els requisits europeus de fabricació d'aquests productes. Les persones que les hagin comprat podran continuar utilitzant-les, però després d'aquesta data ja no se'n podran adquirir més.

El problema que està havent-hi ara amb els equipaments de protecció individual que s'estan retirant del mercat és una conseqüència lògica de l'escassetat de material sanitari durant l'estat d'alarma.

Això va motivar que el ministeri d'Indústria autoritzés de manera excepcional la comercialització de màscares a Espanya sense el registre de la Comissió Europea. Però l'autorització especificava també «la seva finalització en el moment que es completi l'avaluació de conformitat necessària per a posar en el mercat aquests productes, o fins al 30 de setembre de 2020».

Fins al lloc va acudir també un equip de psicòlegs d'emergències per a atendre els treballadors que estaven en aquest moment en l'ambulància, ja que es trobaven bastant afectats, en situació d'accident emocional.


Comentaris

envia el comentari