Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere

El govern espanyol, sobre l'estat d'alarma: «No es pot mantenir indefinidament»

Catalunya ja treballa en un decret per mantenir el toc de queda sense estat d'alarma

L'estat d'alarma és, en aquests moments, totalment a l'ordre del dia a tot Espanya. Justament aquest dijous la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha defensat posar-hi fi el pròxim 9 de maig. «No es pot mantenir indefinidament en el temps. Tenim legislació ordinària, l'auxili dels tribunals i un espai com és el Consell Interterritorial de Salut amb cogovernança d'acord amb les autonomies», ha dit davant els mitjans.

Calvo ha argumentat que «cal anar sortint» de l'excepcionalitat i ha assegurat que confia en la «capacitat de coordinació» entre administracions. La vicepresidenta ha dit que les comunitats hauran «d'assumir les seves responsabilitats» competencials i ha assegurat que tenen les eines necessàries per prendre decisions.

La vicepresidenta també ha afegit que els tribunals han donat suport al «99%» de les restriccions que s'han pres fora de l'estat d'alarma i ha defensat que les autoritats han de ser «capaces d'anar prenent decisions conjuntes i modulades a les dades» de cada territori.

Catalunya ja treballa en un decret per mantenir el toc de queda

I precisament aquest dijous hem sabut també que el Govern ja treballa en una solució per mantenir el toc de queda a Catalunya sense estat d'alarma. El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ha explicat que, quan decaigui l'estat d'alarma el 9 de maig, les restriccions per frenar la Covid-19 a Catalunya continuaran aplicar-se gràcies a la modificació que prepara el Govern del decret que va aprovar el passat juliol per permetre l'aplicació de determinades mesures.

Durant la sessió de control al Parlament a la qual s'ha sotmès per tenir les funcions de president delegades, Aragonès ha assegurat que, amb aquest canvi legislatiu i l'aval judicial de les restriccions que es vulguin anar impulsant, el pla de contenció del virus seguirà aplicant-se. A més, s'ha compromès que les restriccions que hi ha i que hi pugui haver es flexibilitzaran en funció de com avanci la vacunació entre la població.

El Govern està enllestint, tal com va avançar la portaveu, Meritxell Budó, el dimarts passat, una modificació del decret llei 27/2020, aprovat el juliol de l'any passat. Amb aquest canvi legislatiu, que està previst que passi pel Consell Executiu de la setmana vinent, el Govern vol afrontar la sortida de l'estat d'alarma que faculta l'administració per a posar en marxa determinades restriccions de drets i llibertats com el toc de queda, el perimetratge territorial o el tancament de sectors i comerços.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]


«Són mesures que hem de mantenir unes setmanes més»

Així, Aragonès, després de les queixes de C's a la sessió de control, ha explicat que ha estat parlant amb el govern espanyol per poder adaptar-se a la situació, «jurídicament diferent». I en aquest sentit, ha detallat que el Govern «tindrà les eines i farà algunes modificacions legislatives com la del decret del juliol perquè les mesures es puguin aplicar, previ la ratificació judicial pertinent». «Són mesures que hem de mantenir unes setmanes més», ha justificat el vicepresident en funcions.



De la mateixa manera, ha volgut avisar que les restriccions no s'eternitzaran en el temps. «Cal accelerar la vacunació per poder precisament flexibilitzar les mesures, com més aviat millor, però garantint que no fem cap pas enrere, amb criteris epidemiològics», ha dit Aragonès.



El líder de C's, Carlos Carrizosa, ha criticat per la seva banda que el Govern «no tingui realment un pla o no el vulgui explicar», i ha dubtat que aquesta planificació que ha comentat sigui realment efectiva. «Hi haurà una situació d'inseguretat jurídica. No podran mantenir el toc de queda, ni tancar la restauració, ni mantenir les restriccions», ha criticat, tot recomanant que es facin «cribratges massius i testatge en nuclis contrets, i que es deixi de menystenir la restauració».