Controls als accessos de Ripoll el 23 de desembre del 2020

El Govern ja sap què passarà amb el toc de queda quan acabi l'estat d'alarma

El Govern modificarà un decret pel qual podrà decretar encara nous confinaments a Catalunya

El toc de queda continuarà vigent a Catalunya. I serà així perquè el Govern té previst aprovar un decret que modifiqui la llei de Salut Pública per a poder establir el toc de queda quan finalitzi l'estat d'alarma a Espanya. La modificació de la llei, segons avança TV3, també permetria decretar nous confinaments més enllà del 9 de maig. 

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ja va especular a principis de setmana amb la possibilitat que Catalunya pogués fer la seva amb el toc de queda. Dies després, per tant, s'evidencia una voluntat del Govern català que passarà per perllongar el toc de queda. La consellera Budó, concretament, parlava obertament de modificar el decret de llei 27/2020 i explicava que la modificació s'hauria de dur a terme al llarg de la propera setmana. A tot estirar, la decisió s'oficialitzarà dimarts vinent, 4 de maig. 

Cal destacar, en aquesta línia, que la modificació de la llei no només tindria incidència en el toc de queda; ja que segons expliquen al mitjà citat anteriorment, el Govern també podria decretar nous confinaments i altres restriccions a Catalunya tot i l'imminent aixecament de l'estat d'alarma. Quelcom que passarà el proper 9 de maig. 

La fi de l'estat d'alarma, tota una incògnita

El cert és que la fi de l'estat d'alarma deixa, de moment, moltes incerteses. El Govern català, per això mateix, s'avança als esdeveniments i es cura en salut amb una decisió que els permetrà imposar restriccions encara que l'Estat no estigui sota el paraigua de l'estat d'alarma. 

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja va explicar que algunes comunitats havien demanat tenir eines per a poder perllongar algunes restriccions. «Alguns consellers/es han demanat tenir eines jurídiques per quan acabi l'estat d'alarma, el govern espanyol manifesta la intenció que quan s'arribi al 9 de maig no faci falta l'estat d'alarma», va dir.