Pla general d'un cartell informatiu de la Covid-19 i d'un passatger arrossegant una maleta a la T1 de l'Aeroport del Prat pràcticament buit

El Parlament Europeu exigeix que els tests Covid-19 siguin gratis per viatjar

La cambra negociarà amb els governs per aixecar les quarantenes als portadors del passaport sanitari

L'estiu és a tocar i cada vegada més ciutadans es pregunten què passarà amb les vacances, que són per a moltes famílies l'única via d'escapament i desconnexió de tot l'any. Justament en aquest sentit, el Parlament Europeu reclamarà que els tests de Covid-19 siguin gratis per viatjar. La cambra ha aprovat aquest dijous per 540 vots a favor, 119 en contra i 31 abstencions la seva posició sobre el passaport sanitari de cara a les negociacions amb els estats. Una de les principals exigències serà la «gratuïtat i accessibilitat» de les proves PCR que s'hauran de fer tots els que no s'hagin pogut vacunar o no hagin passat la Covid-19 per poder desplaçar-se. La cambra també negociarà amb les capitals per eximir de quarantenes o tests a l'arribada als passatgers que viatgin amb el nou salconduit europeu.

Els eurodiputats també demanen un canvi de nom per al document. Suggereixen «Certificat COVID-19 de la UE», en comptes de «Certificat Digital Verd», la proposta de la CE. A més, volen que es limiti el seu ús a 12 mesos, i no fins que s'acabi la pandèmia, com plantejava l'executiu europeu.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.L'aprovació del mandat negociador a l'Eurocambra marca el tret de sortida a les converses amb el Consell de la UE, on hi ha representats els 27, per acordar la legislació del passaport sanitari. Des del Parlament Europeu veuen possible enllestir les converses a finals de maig per tal de ratificar la llei cap a principis de juny.En paral·lel, Brussel·les està treballant en la part tècnica del nou sistema de mobilitat comunitària per permetre la seva posada en marxa a les portes de l'estiu. «Necessitem accions ràpides per tenir l'eina tan aviat com sigui possible», va alertar dimecres l'eurocomissari de Justícia, Didier Reunders, per advertir del «risc de fragmentació» en cas que no hi hagi un acord a nivell europeu sobre el salconduit de la Covid-19.

Les aerolínies demanen que els turistes ja vacunats no hagin de presentar una PCR per entrar a l'Estat

I sense deixar de banda l'àmbit dels viatges i el turisme, aquest dilluns el president de l'Associació de Línies Aèries, Javier Gándara, demanava al govern espanyol que eximeixi els turistes internacionals que ja hagin rebut una vacuna acceptada per l'EMA d'haver de sotmetre's a una PCR 72 hores abans de viatjar o a fer quarantenes, en la línia del que farà Grècia a partir del 14 de maig amb viatgers de determinats països. El president de l'ALA també ha suggerit que els testos d'antígens –més ràpids i més econòmics- siguin igual de vàlids que les PCR. Per a aquest estiu, l'ALA preveu que s'operin el 58% dels vols respecte al 2019, tot i que ha dit que és una xifra que cal agafar "amb molta cautela" perquè "el grau d'incertesa és màxim". La dada, però, és un 114% superior a la de 2020, fins als 787.262.

A l'espera de la implantació del certificat verd digital per part de les autoritats europees, Gándara veu "fonamental" que l'executiu espanyol comenci a plantejar-se l'arribada "amb totes les garanties de seguretat" dels viatgers procedents de països amb un ritme avançat de vacunació i que puguin acreditar que han rebut la seva dosi. "No estem parlant d'obrir les fronteres i ja està, sinó de fer-ho amb totes les garanties de seguretat", ha insistit Gándara, que també s'ha mostrat partidari d'establir acords bilaterals amb els principals mercats emissors.Per a Gándara, es tracta que de la mateixa manera que el passatger mostra un document amb el resultat negatiu de la PCR ho fes acreditant que ha estat vacunat. En cas contrari, ha alertat que hi ha el risc de perdre pistonada respecte a mercats competidors, com és el grec a partir del 14 de maig.El president de l'ALA ha rebut "amb molta esperança" la proposta de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, d'acceptar l'entrada aquest estiu dels turistes nord-americans ja vacunats. "Hi donem la benvinguda, volem que de la declaració es passi a mesures concretes", ha assenyalat el president de l'ALA en una roda de premsa per fer balanç de la temporada d'hivern i fer les projeccions de cara l'estiu que ve.Una altra proposta que ha fet el president de l'ALA és que els TAR puguin ser igual de vàlids que les PCR. Segons ha argumentat, els tests d'antígens són més ràpids, més barats i tan fiables com les PCR. Per exemple, ha citat el cas d'una família estrangera de quatre membres que vulgui passar les vacances a l'Estat hauria de destinar uns 800 euros a dues PCR cada un (quatre per a l'anada i quatre per a la tornada). "És un preu prohibitiu", ha dit.