Imatge d'un avió aterrant a l'Aeroport del Prat vist des de les pistes

Gir d'última hora en l'ampliació de l'aeroport del Prat: suspenen la inversió

«El pacte s'ha trencat per una pèrdua de confiança manifesta», diu la ministra Raquel Sánchez

Gir d'última hora en el projecte d'ampliació de l'Aeroport del Prat. La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern espanyol, Raquel Sánchez, ha anunciat que Aena renuncia a impulsar la inversió prevista.

Una decisió que ha agafat a contrapeu a tothom després d'organitzar una compareixença per sorpresa a dos quarts de set de la tarda. Segons ha explicat la ministra, la decisió s'ha pres després de constatar que el projecte no té el suport de la Generalitat de Catalunya

«El pacte s'ha trencat per una pèrdua de confiança manifesta», ha manifestat Sánchez. Segons ella, a més, és «impossible arribar a bon terme» amb una inversió d'aquesta envergadura «sense un suport nítid i sense fissures per part de la Generalitat». «Els grans projectes requereixen grans consensos», ha dit, lamentant que es perd «una gran oportunitat».

El projecta afecta La Ricarda

La gran inversió que hi havia prevista per al projecte d'ampliació de l'aeroport tenia alguns problemes. Principalment, l'afectació sobre l'espai protegit de la Ricarda, a tocar del Prat, i que és inclòs a la Xarxa Natura 2000 europea. Al llarg del cap de setmana, el Govern va assegurar que no avalaria l'ampliació si implicava «destrossar» la Ricarda. 

Raquel Sánchez ha criticat els posicionaments públics del Govern, que creu que ha «canviat de posició» i «no té una decisió madura» sobre l'aeroport. Així mateix, ha criticat que membres de l'executiu puguin anar a la manifestació contra l'ampliació prevista pel 19 de setembre.
 

Una intenció que ha confirmat la portaveu republicana Marta Vilalta aquest dimecres, explicant que ERC i assistiria i, ha afegit, que «no descarta» que també hi vagin membres del govern català. 

Compromís amb els aeroports de Girona i Reus

Un dels projectes vinculats a l'ampliació de l'aeroport del Prat era la connexió dels aeroports de Girona i Reus amb tren d'alta velocitat. Tot i això, Sánchez ha recalcat que l'executiu «no renuncia» a aquest projecte. «Mantenim intactes aquests compromisos», ha asseverat, i ha assenyalat aquestes obres com a «infraestructures necessàries».

La proposta d'ampliació

La tercera pista del Prat havia d'oferir rutes de llarg radi. Normalment, en aquestes s'utilitzen avions que necessiten més marge per operar. Una proposta, però, que afectava l'espai natural de la Ricarda, després de descartar altres alternatives. 

Segons Aena, el projecte havia de respectar els compromisos mediambientals i compliria amb les exigències de la Generalitat i de la Comissió Europea. A més, Brussel·les va avisar que seguiria de prop el procés, ja que l'anterior ampliació de l'aeroport ja va afectar el seu entorn natural.