Dos dels grans projectes del govern de Reus han fet un pas més. L'Ajuntament ha adjudicat les obres de reforma del raval de Santa Anna i les de la construcció del Parc de Lliscament. En el primer cas s'executarà la fase que reformarà el raval entre el carrer de Santa Anna i la plaça del Prim.
El segon projecte és el de la construcció d'un Parc de Lliscament. Va néixer com la renovació del skatepark del Parc dels Capellans, però ha acabat convertint-se en una zona verda de grans dimensions. Inclourà altres zones esportives i s'ha dissenyat com a punt de referència dels camins i espais verds del terme municipal.
Les obres de reforma del raval de Santa Anna han de començar les pròximes setmanes. Aigües de Reus ha acabat, aquests dies, les tasques que han executat durant l'estiu en relació amb la xarxa de sanejament. Quan es formalitzi el contracte que ara s'ha adjudicat començarà, definitivament, la reforma del raval de Santa Anna.
El raval de Santa Anna es convertirà en un espai per a vianants
Afectarà el tram entre el carrer de Santa Anna i la plaça del Prim, que quedarà convertit en «una plaça llarga» segons ho ha definit el govern. Les obres les durà a terme l'empresa Izer Ingenieria y Economia amb un pressupost de 374.650,80 euros i un termini de quatre mesos.
El calendari actual preveu que comencin el mes d'octubre i acabin, per tant, a principis del 2022. En paral·lel s'està tramitant la segona fase del projecte. Ha d'abastar des de la plaça de Catalunya fins al carrer de Santa Anna per una banda i el carrer de Salvador Espriu per l'altra.
Aquesta segona fase està en procés de redacció, una feina que es va adjudicar el mes passat. El projecte executiu que s'està redactant serà continuista respecte de la primera fase. La particularitat és la incorporació del carrer de Salvador Espriu.
Quedarà integrat a la reforma del raval formant un espai per a vianants que connecti amb el carrer de l'Amargura i amb el de Llovera. La particularitat és que s'haurà de tenir en compte l'aparcament privat obert al públic que hi ha a mig carrer. Una situació que, segons el consistori, no impedirà la reforma.
Es plantejarà la part superior del carrer com l'accés a l'aparcament. La possibilitat que ara mateix hi ha sobre la taula és la de traslladar la barrera d'entrada al capdamunt del carrer. D'aquesta manera es garantiria l'entrada i sortida de cotxes, però s'evitaria que, els que no vagin a l'aparcament, baixin fins a l'entrada per error.
En tots dos casos l'objectiu és que els vianants guanyin protagonisme a la zona. La circulació quedarà limitada als veïns i serveis d'emergència, motiu pel qual s'instal·laran pilones intel·ligents per llegir les matrícules. El carrer quedarà a un sol nivell i s'instal·larà mobiliari urbà i vegetació per configurar, a l'aire lliure, «vestíbuls dels establiments comercials i patrimonials». Un disseny que vol «incentivar l'activitat econòmica i promocionar el patrimoni arquitectònic».
El Parc de Lliscament, operatiu l'estiu vinent
El Parc de Lliscament és el segon projecte del qual se n'han adjudicat les obres. En aquest cas ha guanyat el contracte l'empresa Servidel SLU amb un pressupost de 904.638,23 euros. El termini d'execució previst és de deu mesos des que es formalitzi el contracte.
Aquest calendari situa l'acabament de les obres a l'estiu del 2022. Inclourà zones per practicar esports de lliscament, pistes de petanca i elements de cal·liestènia. Tot plegat integrat en una zona verda de 13.016 metres quadrats a l'àrea del barranc dels Capellans i el carrer de Ginesta.
La part de skatepark en si ocuparà 1.066 metres quadrats amb tres espais diferents. Per una banda la bowl central, amb forma de piscina i amb tres punts de salt. També comptarà amb les mides de la half-pipe actual enfonsada entre 1,75 metres i 2,30.
En segon lloc, una mini bowl d'iniciació amb forma de gota i amb un corredor que la protegeix. Finalment, també hi haurà dues zones de patinatge de carrer als laterals i la zona d'onades de l'extrem sud. A l'hora de dissenyar tot el parc s'ha tingut en compte la proximitat dels tres barrancs de la zona.
Són el del Molí, el dels Capellans i el de la Mina. Una situació que permet reconduir «les condicions d'inundabilitat per minimitzar l'afectació en zona urbana». També es preveu recuperar l'aigua d'una mina existent per regar el parc.