El Parc de Lliscament de Reus s'ha convertit en una gran zona verda de 13.000 metres quadrats a la zona del Parc dels Capellans que, a més d'incloure el nou skatepark, també preveu altres zones esportives. Tot plegat integrat a l'anomenada 'V' verda, un cinturó d'espais i zones verdes a la zona periurbana de Reus.
L'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, l'ha situat com «un altre gran projecte de ciutat» juntament amb els que s'han anat anunciant i presentant-ne els avenços les darreres setmanes, com la Boca de la Mina al nord, el Baixador de Bellissens al sud i el Centre Social El Roser a l'est.
Amb una inversió de 900.000 euros es licitarà un projecte íntegre amb la previsió que les obres comencin el quart trimestre d'enguany i s'acabin el juny de l'any vinent, «sempre que no hi hagi temes que ho demorin», ha matisat Pellicer. Un projecte que s'ha dissenyat, segons ha afirmat l'alcalde, en col·laboració amb els seus futurs usuaris i que «no té res a veure» amb el que hi havia fins ara.
Un 'skatepark' integrat en una gran zona verda
La idea inicial, de fet, era remodelar el parc de patinatge, però s'ha acabat optat per «anar més enllà» segons ha plantejat Pellicer. El projecte que ara es licitarà inclou «el parc esportiu amb les noves instal·lacions per a la pràctica d'esports de lliscament, però també pistes de petanca i elements de cal·listènia».
També contempla una zona verda i d'estada entre el barranc dels capellans i el carrer de Ginesta que es veu com un possible reclam per als practicants d'altres esports, com ciclistes, corredors i excursionistes que transitin els camins del terme municipal de Reus.
Els espais per a patinar es traslladaran on ara hi ha les pistes de petanca, que alhora aniran a la franja nord del Parc de la Festa, connectades per un pont sobre la riera. Tot el parc ocuparà 13.016 metres quadrats dels quals 1.066 seran de skatepark.
El projecte en conjunt s'ha concebut com «un nou parc públic amb espais de relació, esports i descans que dinamitarà la zona oest de la ciutat», segons l'ha definit Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme. Comptarà, de fet, amb zones d'estada al llarg del seu recorregut amb vegetació i mobiliari urbà.
Per al skatepark en si, segons ha detallat el regidor d'Esports, Pep Cuerba, «s'ha buscat la interconnexió entre les persones que patinen i passegen, un espai de relació i contacte». En lloc dels elements prefabricats que hi havia a l'antic espai, el nou comptarà amb una estesa de formigó polit que permetrà construir «un skatepark integrat».
S'ha optat per aquesta línia perquè és més funcional, dura més, té un manteniment més fàcil i s'adapta als diferents nivells esportius. Concretament, la zona de patinatge comptarà amb diversos espais que volen ser un reclam per als practicants de les diferents modalitats esportives.
Elements i espais per a tots els nivells
S'hi preveu una gran bowl central en forma de piscina amb tres hips o salts de la mida de la half-pipe actual enfonsat entre 175 i 230 centímetres. La resta d'elements s'han distribuït al voltant d'aquesta bowl de menys a més dificultat, començant per una minibowl per a iniciació en forma de gota i amb un corredor que la protegeix.
Per últim, hi haurà també zones de patinatge de carrer als laterals i una zona d'onades a l'extrem sud del parc. Un altre dels espais que es preveuen, a més del skatepark, és una zona amb elements de cal·listènia. Es tracta d'una modalitat esportiva que es concentra en fer servir grups musculars concrets i no persegueix específicament la potència o l'esforç intens.
Serveixen per desenvolupar agilitat, força física i flexibilitat, i son conjunts d'exercicis que es fan servir, en diversos esports, en el marc de l'escalfament previ a la pràctica en si. Segons el projecte, els seus elements quedaran situats en una pradera natural limitada pels camins que l'envolten. L'espai reservat per a la petanca també viurà una millora. Comptarà amb més espai i, a més, quedarà integrat en un entorn natural.