Imatge del carrer de Salvador Espriu de Reus vist des del raval de Santa Anna

La vianalització del raval de Santa Anna de Reus inclourà el carrer de Salvador Espriu

S'incorporarà a la segona fase del projecte | La primera fase ha quedat aprovada definitivament

El carrer de Salvador Espriu de Reus s'incorporarà a la vianalització del raval de Santa Anna. Es tracta del carrer que connecta el raval amb el carrer de l'Amargura, on hi ha l'aparcament del Simonet. La redacció del projecte i les obres s'inclouran a la segona fase del projecte del raval, que cobrirà des de la plaça de Catalunya fins al carrer de Santa Anna.

L'actuació al carrer de Salvador Espriu no estava prevista inicialment. Durant els mesos de prova i els processos interns d'anàlisi es va decidir incorporar-lo a la segona fase. Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme, explica a TarragonaDigital que «ens vam adonar que era molt escaient incloure-ho».

D'aquesta manera es vol evitar que, quan s'hagi reformat el raval, no quedi un carrer per a la circulació de vehicles que no porti enlloc. La regidora aclareix que, d'aquesta manera, es podrà «gestionar correctament la mobilitat de la zona i s'aprofita l'oportunitat del projecte per vianalitzar un tram més».

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ho qualifica de «bulevard». «Volem configurar tota una zona centre amable amb els vianants», recorda. Tot i que s'ha de licitar la redacció del projecte d'aquesta segona fase, Berasategui confirma que la idea és que sigui «una solució continuista pel que fa als acabats i la imatge». «S'afegiran els elements de control de vehicles tenint en compte que hi ha aparcaments d'alta capacitat a la zona», aclareix Berasategui.

Una «plaça llarga» des de la plaça de Catalunya fins al carrer de l'Amargura

Un dels condicionants importants per actuar a la zona és el pàrquing del Simonet. Es tracta d'un equipament privat obert al públic i, per tant, el marge de maniobra de l'Ajuntament és limitat. El que es vol buscar és la manera d'integrar aquesta mobilitat al projecte.

Per fer-ho es vol trobar «algun tipus de gestió d'accés que eviti que els cotxes que no tenen com a destinació concreta Salvador Espriu, ja no hi entrin». Una de les possibilitats que hi ha en situacions d'aquesta mena és, per exemple, que la propietat de l'aparcament accedís a instal·lar la barrera d'entrada a l'encreuament del carrer de l'Amargura.

Tram del carrer de Salvador Espriu que dóna accés al pàrquing del Simonet de Reus
Un dels condicionants de l'actuació és la mobilitat cap al pàrquing del Simonet | Jordi Olària Gras

Sigui com sigui, el resultat ha de ser que, al tram que condueix a l'entrada de l'aparcament, només hi acabin circulant els usuaris de l'aparcament. Serà els pròxims mesos quan es comenci a treballar com quedarà la mobilitat dels veïns afectats una vegada acabin les obres.

Tot i això, la voluntat general és que, des de la plaça de Catalunya fins a la plaça del Prim i fins al carrer de l'Amargura quedi «una plaça allargada amb accés molt puntual de vehicles». Aquests dies ha quedat aprovada, definitivament, la primera fase del projecte, entre el carrer de Santa Anna i la plaça del Prim.

Ara es licitarà el projecte d'obres amb la previsió que s'adjudiqui i quedin executades a principis del 2022. El primer calendari apuntava que s'executarien passada la Setmana Santa d'enguany. En paral·lel també es traurà a licitació pública la redacció del projecte executiu de la segona fase.

La plaça del Pintor Fortuny i la del Prim seran els pròxims objectius

Tota aquesta zona ha d'acabar connectant el raval de Santa Anna i el carrer de Salvador Espriu amb el de Llovera pel passatge que ja existeix. A més, es vol allargar a través del carrer de Llovera fins a la plaça del Pintor Fortuny, coneguda com el Condesito, i el carrer Ample.

Tot i que no es coneixen detalls d'aquest projecte, sí que s'ha anunciat una reforma a la zona nord del centre que inclou un nou aparcament subterrani al passeig de Mata amb unes 300 places. Aquesta reforma també implica el carrer Ample, que segons el que ha explicat el govern, podria quedar també a un sol nivell.

L'objectiu és fer-lo més amable per als vianants, la mateixa filosofia que se seguirà amb la plaça del Pintor Fortuny, que es vol acabar integrant, urbanísticament, a la plaça de la Llibertat. Baixant pel carrer de Llovera arribarà la següent actuació urbanística, la de la plaça del Prim.

Pellicer considera que «el pròxim mandat s'haurà de presentar un projecte perquè necessita una remodelació per incorporar-la a aquesta visió de ciutat amable, més passejable». Es tracta d'un projecte que ara mateix no es planteja i que, de fet, està condicionada a l'explotació de l'actual aparcament, la concessió del qual acaba durant el pròxim mandat.