El govern espanyol transformarà el sistema de cures amb la injecció de 731 milions d'euros

Es vol fomentar el model d'atenció domiciliària i la generació de llocs de feina de qualitat

Bones notícies per a milers de famílies espanyoles. Aquest dimarts, el Consell de Ministres del govern espanyol té previst aprovar una inversió de 730,8 milions d'euros per transformar el sistema de cures que hi ha actualment a Espanya. La decisió, que va ser proposada pel Ministeri de Drets Socials, es prendrà amb l'objectiu de fomentar l'atenció domiciliària davant la residencial, així com l'aposta per una accessibilitat universal. A més, també s'espera que aquests canvis acabin repercutint en la creació de llocs de treball de qualitat. Aquests diners procediran del fons europeus.

Segons han explicat fonts d'Unidas Podemos, l'aprovació d'aquesta mesura representarà una injecció «històrica i fonamental per emprendre la transició social que necessita el país» per equiparar-se a altres a països d'Europa en l'àmbit de les cures de llarga durada. A més, les mateixes fonts del partit de Pablo Iglesias asseguren que l'aprovació d'aquesta actuació servirà per crear «feines de qualitat en un sector altament precaritzat i feminitzat».

Com es repartiran els 731 milions d'euros?

Segons les previsions, el gruix del fons es destinarà a fomentar un model d'atenció a les persones dependents, que els permeti viure a les seves cases, donant-los l'atenció necessària per a poder-ho fer. Aquesta partida, que serà de 482,4 milions d'euros, també servirà per habilitar els centres residencials i construir-los com entorns similars als entorns domèstics.

Una segona partida, que serà de 216,9 milions d'euros, es destinarà a reformar el model d'atenció a la infància. Aquesta inversió persegueix l'objectiu de millorar els centres residencials perquè es garanteixi, encara més, el seu benestar i també perquè puguin modernitzar tecnològicament els serveis socials, la seva digitalització i, en general, millori el seu funcionament. 

Finalment, una última partida de 31,5 milions s'invertirà per acabar amb la falta d'accessibilitat universal. En aquest sentit, s'apostarà per millorar, corregir o actualitzar diferents demandes històriques i necessàries per a aquest col·lectiu, com ara l'adequació d'espais físics, transport públic i també una millora dels canals de comunicació amb les administracions públiques, com, per exemple, l'accessibilitat cognitiva. 

Què es queda cada comunitat autònoma?

Faltarà per veure quina part de la partida es queda i gestiona cada comunitat autonomia. La previsió és que el repartiment d'aquesta inversió entre les diferents comunitats i ciutats autònomes es tracti pròximament al Consell Territorial de Serveis Socials i de Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència. Segons han remarcat les fonts citades, els Ministeris de Drets Socials i Igualtat ja han completat el procés per destinar els fons comunitaris a projectes de millora i transformació de les seves respectives àrees.


Comentaris

envia el comentari