Oberts els peatges a la majoria de carreteres catalanes, l'Estat desmantellarà tots els peatges de Catalunya en els propers tres mesos. Així ho ha confirmat el delegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon, que ha destacat que l'executiu «ha complert amb el que va prometre» en relació amb l'alliberament de peatges. El responsable ha reconegut que caldran alguns canvis en els accessos i, sobretot, en el desmuntatge dels peatges, on es limitarà el pas de vehicles al nombre de carrils que tingui l'autopista.
Canvis graduals: tres mesos per a eliminar els peatges
La previsió és que el mes de desembre ja no quedi rastre dels peatges a Catalunya. L'Estat es dóna un marge de 120 dies, però malgrat això, el subdelegat del Govern a Girona no ha concretat per on es començarà. El que sí que ha confirmat Bramon és que els canvis es faran de manera «gradual» durant els tres mesos que duri el desmuntatge.
Bramon ha explicat que no s'obrirà tota la platja del peatge, ja que suposaria un risc per la circulació. Així doncs, estaran oberts només els passos del peatge que corresponguin al nombre de carrils que tingui l'autopista. D'aquesta manera, els treballadors de l'empresa que haurà de fer els treballs de retirada de la infraestructura podran treballar simultàniament i amb seguretat.
Algunes institucions reclamen canvis que el Govern està estudiant
Més enllà de la petició del vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, que va demanar un rescat de les quatre autopistes del Govern que mantindran els peatges, algunes institucions han reclamat aquests canvis els últims dies. Canvis pràctics i en termes d'infraestructures reclamats per la Cambra de Comerç o la Diputació de Girona, que Albert Bramon ha assenyalat que arribaran, però que cal valorar-los i «mirar tots els estudis».
Aquests canvis són la construcció, la millora i l'acabament d'accessos a l'autopista, que el subdelegat ha recordat que s'estan estudiant. «S'ha d'estudiar, però està clar que hi ha coses que cauen pel seu propi pes; cal valorar-ho bé i no precipitar-nos», ha recalcat Bramon. «Hem de fer les coses bé», destacava Bramon.
La possibilitat per al pagament futur, cobrament per ús a tot l'Estat
En relació amb un futur pagament, que es planteja com una possibilitat dins l'acord de l'Estat amb la Unió Europea per al 2024, Bramon no n'ha donat detalls. Si més no, ha reconegut que es treballa amb el pagament per ús, ja que seria «el més racional». En aquest sentit, el subdelegat del govern espanyol a Girona ha explicat que la idea és que es pagui «arreu de l'Estat». «El que volem és fer un sistema estable i entenc que aquest és un tema que s'ha de fer expressament per a tot Espanya», ha remarcat.