Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del peatge d'Arenys de Mar a l'autopista C-32

Totes les autopistes que passen a ser gratuïtes a Catalunya aquest setembre

Les concessions que es van atorgar a algunes de les companyies del grup Abertis finalitzen el 31 d'agost i per tant, ja no s'haurà de pagar més a partir d'aquest dimecres

A partir d'aquest dimecres 1 de setembre, els peatges de les autopistes catalanes pujaran les barreres. La concessió que tenia l'empresa Abertis de les vies d'alta capacitat a Espanya a través de les filials Acesa i Invicat acaba aquest 31 d'agost. Per tant, la titularitat de les carreteres passarà a ser de l'Estat i ja no s'haurà de pagar en molts peatges de les carreteres espanyoles i catalanes a partir de les dotze de la matinada.

Els trams de les autopistes que passaran a ser gratuïts són quatre. Si des de fa dècades el 60% dels quilòmetres de les carreteres catalanes eren de pagament, ara tan sols 120 quilòmetres de carreteres es mantindran amb peatges explícits, a banda d'altres amb peatges a l'ombra. Els que desapareixen, en concret, són a les autopistes AP-7, AP-2, C-33 i C-32 nord.

Els nous trams d'autopista gratuïts a Catalunya

En concret, pel que fa a les autopistes de titularitat estatal, queden sense servei els peatges a l'AP-2, una de les vies més cares de tot el territori, entre Alfajarín, a prop de Saragossa, i El Vendrell, al Baix Penedès. La gratuïtat també es farà efectiva a l'AP-7 des de la Jonquera, a l'Alt Empordà, fins a Vila-seca, al Tarragonès. Amb els peatges ja alliberats al sud del país fins a Alacant, l'Autopista del Mediterrani serà completament gratuïta.

En paral·lel, també es farà gratuïta la carretera C-33, que enllaça Barcelona amb l'autopista AP-7 a Montmeló, al Vallès Oriental. Tampoc s'exigirà pagament al tram nord de la C-32, que va de Lloret de Mar, a la Selva, fins a Barcelona ciutat. A aquestes dues carreteres, la Generalitat preveu, a través d'obres d'emergència, desmantellar les estructures dels peatges i obrir carrils a les dues vores de les platges. A banda, els peatges secundaris de les sortides i entrades de la C-32 nord també s'eliminaran.

Quatre vies amb pagament explícit i sis amb cànon al Govern 

Amb els canvis, ja no caldrà pagar per transitar per 556 quilòmetres de carreteres, però sí que caldrà fer-ho en altres punts, que representen el 30% del total de quilòmetres de carretera. En concret, a 120 quilòmetres de carretera es pagarà peatge explícit: són el túnel del Cadí, entre la Cerdanya i el Berguedà; el tram de Sant Cugat a Manresa de la C-16, el tram de Castelldefels al Vendrell de la C-32 (l'Autopista Pau Casals) i els túnels de Vallvidrera, a Barcelona.

D'altra banda, el Govern continuarà pagant un cànon fix a dues empreses privades per cada vehicle que circuli per sis carreteres, que compten amb 345 quilòmetres. Això succeirà a sis vies: la C-16 de Manresa a Berga, la C-14 de Reus a Alcover, a l'Alt Camp; la C-35 de Maçanet de la Selva a Platja d'Aro, la C-17 de Vic a Ripoll, l'Eix Transversal de Lleida a Girona i l'Eix Diagonal de Manresa a Vilanova i la Geltrú. Es calcula que els peatges a l'ombra suposen pel Govern una despesa de 180 milions d'euros anuals.

La raó del manteniment d'aquests trams amb pagament és que la concessió de les empreses filials d'Abertis encara no ha arribat a la fi. Encara manquen entre quinze i disset anys perquè acabin les concessions. A la C-16, expira el 2036, un any després als túnels del Cadí i de Vallvidrera, i a l'Autopista Pau Casals, el 2039. Les concessions de les carreteres on es paga peatges a l'ombra finalitzaran el 2038 i el 2041.

Descomptes al tram sud de la C-32

No obstant això, hi haurà descomptes per circular al tram sud de la C-32 a partir d'aquest dia 1. Caldrà inscriure's a la pàgina web de l'autopista i pagar amb el Via-T o telepeatge per tal de tenir un 40% de descompte al peatge de Vallcarca, a Sitges, i per tenir-lo de fins al 70% al peatge de Cubelles. Tot i això, hi ha condicions: cal utilitzar l'autopista en viatge d'anada i tornada el mateix dia, amb el mateix origen i destí, i tan sols en dies laborables.

Dubtes pel futur sobre el model de finançament de la xarxa viària

Tant la Generalitat, que té la titularitat de la C-32 nord i la C-33, com el Govern central, titular de l'AP-7 i l'AP-2, han presentat concursos per a la gestió i el manteniment de les vies. Ambdós executius assumiran el cost de gestió i manteniment de les vies fins al 2024. A partir d'aquest any, està pactat entre la Unió Europea i el Govern espanyol l'entrada en vigor d'un nou model de finançament de la xarxa viària.

No obstant això, es desconeix el model que preveu adoptar l'Estat, i el Govern català ja ha avisat que no posarà cap proposta sobre la taula fins conèixer les intencions de l'executiu central. La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va descartar aquest mateix dilluns traspassar a la Generalitat la gestió de l'AP-7 i l'AP-2 en els trams de Catalunya,

Aquesta havia estat la petició del conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. El mateix Puigneró va reclamar al Govern que rescatés les quatre autopistes del Govern que mantindran els peatges.

La gratuïtat també té un cost

El grup d'Abertis va anunciar el 20 d'agost un acord amb diversos sindicats de treballadors. En aquest s'explicava que a causa de la finalització de la concessió de les autopistes citades s'hauria de fer un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO).

Així doncs, 340 treballadors relacionats amb peatges i serveis centrals o de suport a l'AP-7, l'AP-2, la C-31, la C-32 i la C-33 seran despatxats el 31 d'agost. No obstant això, se'ls hi donarà una compensació per acomiadament improcedent. A més, fins al 2024 els despatxats tindran preferència alhora de contractats i durant un any l'assegurança mèdica se'n farà càrrec la companyia.