Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla detall de la vacunació d'una persona a les Terres de l'Ebre

La vacuna de Pfizer canvia

L'aprovació definitiva de l'antídot provoca també un canvi de nom en la vacuna

Vacuna, vacuna i més vacuna. Aquest és el concepte que, en els últims mesos, ha pres tot el protagonisme en la lluita contra la Covid-19. L'administració de vacunes, que va arrencar a Espanya el passat 27 de desembre, ha anat avançant i ja s'acosta a l'anhelat 70% de població amb la pauta completa.

31,4 milions de persones ja tenen la pauta completa de la vacuna a Espanya: un 66,3% persones

Avui dia, amb les dades actualitzades per part del Ministeri de Sanitat, dos terços dels espanyols ja han rebut les dues punxades. En concret, 31,4 milions de persones tenen la pauta completa, el que representa un 66,3% la població. El 75,2% té almenys una vacuna: un total de 35,6 milions de persones.

Són quatre els antídots que s'han aplicat a Espanya en tot aquest temps. En total, 4,7 milions de persones tenen pauta completa d'AstraZeneca; 3,4 milions de Moderna, i 1,9 milions la de Janssen. Però, sens dubte, la vacuna que més s'ha administrat a casa nostra és la de Pfizer: 21,3 milions d'espanyols porten les seves dues punxades.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Canvi en la vacunació de Pfizer

Just aquest dilluns, 23 d'agost,  l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) proclamava l'aprovació total de la vacuna de Pfizer. Això vol dir que deixa de ser una vacuna «d'emergència».

És a dir, que es converteix en el primer antídot contra la Covid-19 que obté la certificació definitiva de la FDA. I, a més d'obtenir aquest reconeixement, això suposarà un canvi per a la vacuna que elabora Pfizer al costat de BioNTech.

A partir d'ara, es comercialitzarà amb el nom de Comirnaty, després de la seva aprovació del mateix organisme nord-americà. Fins ara, aquesta vacuna era popularment coneguda com a Pfizer-BioNTech, encara que a Europa també s'utilitzava l'apel·latiu de Comirnaty. A partir d'ara, aquest últim serà el nom oficial de la vacuna que porten més de 21 milions d'espanyols.

«FDA aprova Comirnaty, que anteriorment era coneguda com a Pfizer-BioNTech», diu el comunicat d'aquest ens sanitari americà. L'aprovació definitiva d'aquesta vacuna li concedeix aquest estatus per a les dues primeres dosis a les persones majors de 16 anys.

A conseqüència, l'antídot continuarà sent considerat d'emergència per a persones d'entre 12 i 15 anys i per a l'administració de terceres dosis vacunals per a persones immunodeprimides.

La vacuna d'emergència és aquella que s'administra «durant emergències de salut pública per brindar accés a productes mèdics que poden ser efectius per a prevenir, diagnosticar o tractar una malaltia».

El fet que la vacuna de Pfizer aconsegueixi l'aprovació definitiva és una fita, ja que és la primera que ho aconsegueix, situant-la en el lideratge mundial d'aquest àmbit. Als Estats Units s'espera que aquesta qualificació es tradueixi en un impuls a la campanya de vacunació al país nord-americà.

En les últimes setmanes, el procés de vacunació s'ha estancat, en una tendència que s'ha notat amb més claredat al sud. L'aprovació definitiva de la vacuna de Comirnaty pot ser un element que atorgui més confiança de la ciutadania en l'antídot.

Mentrestant, a Espanya, continuem avançant fins a aconseguir la vacunació del 70% de la població del nostre país. El Govern va prometre arribar a aquesta meta abans de finalitzar el mes d'agost, per la qual cosa s'ha de sumar un 3,5% més d'espanyols vacunats abans de dimarts.

Sigui com sigui, un cop assolit aquest llindar, el nostre país haurà de seguir treballant fins a aproximar-se al màxim al 100% i mitigar definitivament els efectes de la pandèmia.