Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Xavier Mercadé vestit de negre amb un concert de fons

Dol al món de la música: Mor el fotoperiodista català Xavier Mercadé

Artistes, institucions, mitjans de comunicació i companys de feina han expressat la buidor que suposarà perdre a un «pilar del rock'n'roll a Catalunya»

El fotoperiodista Xavier Mercadé ha mort amb 55 anys aquest dilluns, 23 d'agost, a la tarda. La revista 'Enderrock', a la qual treballava i havia estat un dels fundadors, ha informat del seu traspàs després d'una «llarga lluita contra el càncer».

Un milió de fotografies i 14.000 concerts

Mercadé va treballar 40 anys en el sector dels concerts, la fotografia i la música de Catalunya i Espanya. Però no només va fotografiar concerts i artistes del territori, també va immortalitzar artistes com Madonna, The Rolling Stones, Sidonie, Pearl Jam o The Who. En total al seu arxiu hi ha més d'un milió de fotografies d'uns 14.000 concerts.

Pel que fa a la seva carrera era el cap de fotografia de la revista 'Enderrock' i havia col·laborat amb nombrosos mitjans com 'Rolling Stone', 'Ruta 66' o 'El Punt Avui'. També va publicar diversos llibres i va fer exposicions.

Rock Viu, l'exposició dels 40 anys de trajectòria de Mercadé

Xavier Mercadé va inaugurar una exposició fotogràfica al Palau Robert de Barcelona anomenada, Rock Viu. En ella hi ha un repàs de 300 imatges del mateix Mercadé de diversos concrets a Catalunya entre el 1984 i el 2021.

La mostra organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat i comissariada pel Grup Enderrock va inaugurar-se el mes de maig i finalitzar aquest diumenge, 29 d'agost.

La música està de dol

El sector de la música ha mostrat el seu condol a través de les xarxes socials. Des de companys de professió, cantants que havia fotografiat a mitjans i publicacions musicals.

De fet, molts periodistes que compartien especialitat amb Mercadé, com el periodista de la revista 'Time Out de Barcelona', Ricard Martín, l'han descrit com a «pilar del rock'n'roll a Catalunya».

També s’hi han sumat amb altres paraules d’afecte nombrosos periodistes i companys de feina com Blai Marsé, Martí Estruch o Rosa E. Massaguer.

Gemma Humet, Cesk Freixas, Elèctrica Dharma, entre molts d'altres artistes han expressat que el món de la queda «una mica més buit». El periodista i excantant d'Obrint Pas, Miquel Ramos, ha explicat: «Tinc una bona col·lecció de fotografies de Xavier Mercadé ben guardades amb molta estima. Va immortalitzar grans moments des dels inicis als nostres concerts. Abraçades a família i amistats. I gràcies».