La crisi de la Covid-19 ho ha regirat tot. Ja res és segur. Dia rere dia, centenars d'empreses espanyoles es veuen forçades a prendre dràstiques mesures econòmiques i paraules com ‘ERTO’ o ‘ERO’ s'han instal·lat definitivament en el nostre vocabulari. I així, amb un futur d'allò més incert, el govern sap que no es pot excedir. Per això mateix, a Moncloa ja saben com compensar als pensionistes per l'increment de preus d'enguany. Amb l'IPC superant les previsions inicials —les nòmines dels pensionistes es van revalorar un 0,9%—, el govern va decidir abonar una «paga compensatòria» per la inflació viscuda.
Això sí, sembla que no es repetirà. La coneguda popularment com a 'paguilla' serà l'última que rebin els més de nou milions de pensionistes que resideixen a Espanya. Perquè els experts prediuen que la inflació (en INE situa l'IPC en 2,2% respecte al mateix mes d'abril) es mantindrà només fins a final d'any, per la qual cosa la de 2022 serà, segons prediuen, l'última paga.
Els funcionaris, també pendents
El Pla d'Estabilitat del govern, així mateix, assegura que a partir de 2022 l'increment dels sous d'empleats públics anirà lligat amb l'evolució dels preus. O cosa que és el mateix, en Moncloa només pujaran el salari als funcionaris si puja l'IPC. De produir-se, els experts vaticinen que ho faria fins al 2024, però encara no hi ha cap certesa sobre aquesta pujada, perquè els sous només pujarien en el cas que els preus del dia a dia també ho fessin.
El ‘run run’ que ho marca tot
Ho podem dir alt i clar: la Covid-19 s'ha colat en les nostres vides per a agreujar els nostres problemes. Grans empreses, de les més sòlides del país com CaixaBank i el BBVA, han informat durant l'últim mes d'abril de severes i duríssimes restriccions entre la seva plantilla. De fet, l’ERO de CaixaBank és històric. L'entitat planeja el major ERO de la història de la banca i contempla la baixa de 8.291 empleats; o cosa que és el mateix, el 19% de la seva plantilla.
El BBVA, per part seva, va rebaixar la seva xifra d'acomiadaments després d'una llarga negociació amb els sindicats, però el nombre d'afectats també és dels quals espanta: 3.450 empleats. Pesis a això, van aconseguir que es reconsideressin 350 acomiadaments. Aquestes empreses, per més inri, es justifiquen amb la crisi propiciada per l'arribada de la Covid-19 a Espanya i, en el cas del BBVA, asseguren: «No tenim més remei que fer-ho. La reestructuració de costos és inevitable per a nosaltres. Hem de fer-ho per a garantir la viabilitat a futur de l'entitat».
Ara perquè, només cal esperar què passarà amb les pensions i amb la 'paguilla'. La veritat és que el futur és molt incert i que costarà que l'economia espanyola recuperi el seu pols normal. Li ho hauran dit milions de vegades però sí, és hora de (tornar) a cordar-se els cinturons.