Pla general de persones passejant pel carrer Major de Lleida

El Govern espera un descens de casos a Lleida i reconeix que el sistema sanitari segueix «estressat»

Tot i l'optimisme, les autoritats demanen a la ciutadania mantenir-se alerta i seguir respectant les mesures de seguretat

El delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha assegurat aquest dimecres que les últimes dades de contagis de coronavirus a Lleida reflecteixen una certa estabilitat que apunten que pot produir-se un descens en el nombre de casos i ha afegit que encara hi ha molt d'esforç per fer perquè el sistema sanitari segueix «profundament estressat».

«Des d'uns dies cap aquí s'aprecia de manera sensible i estable que el creixement dels casos de Covid-19 al Segrià, i per extensió a la regió sanitària de Lleida, ha sofert estabilització i apunta lleugerament que pot iniciar-se un cert descens en el nombre de casos», ha afirmat Farré en una roda de premsa telemàtica en la qual també ha participat la gerent de les dues regions sanitàries de Lleida, Divina Farreny.

«Amb la contribució de tots, amb l'esforç ciutadà, que té els seus costos, el reconeixem i ens sap greu que els tinguin, però posant la salut per davant, tota la resta serà després reconduït», ha afirmat el delegat del Govern a Lleida. «Els esforços han valgut la pena, és el moment de mantenir l'esforç, de mantenir la disciplina i de no fer contactes ni desplaçaments innecessaris», ha recalcat Farré.

Els hospitals de Lleida encara tenen capacitat d'ampliar assistència a malalts de Covid

Per la seva banda, Divina Farreny ha explicat que estan arribant als centres sanitaris casos de fa cinc o sis dies i ha xifrat en 169 les persones ingressades ara com ara, cinc més que el dimarts, i 20 en l'UCI. En aquest sentit ha assenyalat que l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, amb tres plantes obertes i dues UCI, té capacitat per a obrir una quarta i una altra UCI, mentre que el Santa Maria, amb sis habitacions, té capacitat per a altres 16.

La gerent ha afirmat que a la província, entre brots i casos associats, hi ha setanta focus i ha avançat que s'han incorporat «24 gestors Covid» per a informar les persones que donin positiu de coronavirus i treballar en la cerca de contactes. Així mateix, Farreny ha insistit que està augmentant el percentatge de pacients que ingressen amb més de 60 anys, per la qual cosa ha insistit en la necessitat d'extremar les mesures de distanciament.

Farreny ha recordat que «el virus segueix aquí i seguirà molts mesos. No podem abaixar la guàrdia, fins que no hi hagi vacuna. La nostra vacuna és baixar el ritme social, la mascareta, la higiene de mans i intentar que no s'iniciïn cadenes de transmissió».