La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant

El Govern estudia que les farmàcies realitzin tests d'antígens

Si la mesura tira endavant, serà necessària l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha anunciat aquest dilluns que el Govern està treballant amb la xarxa de farmàcies catalanes perquè puguin realitzar també els tests d'antígens de diagnòstic de coronavirus. Ho ha explicat en una roda de premsa en la qual també han participat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, i la intendent dels Mossos d'Esquadra, Mònica Luis.

Vergés ha defensat que utilitzaran qualsevol eina que puguin «posar a la disposició del control de la pandèmia», tot i que ha matisat que serà necessària l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AGEMED) per poder realitzar aquestes proves a les farmàcies. En aquest sentit, Mendioroz ha argumentat que han de garantir que les persones que realitzen les proves estan protegits, que els espais són correctes per a la seva realització i que s'assegura la privacitat dels pacients.

Així, ha avançat que des del Departament de Salut elaboraran un document marc per tal de determinar totes aquestes condicions que cerciorin que els tests d'antígens es realitzaran i s'interpretaran «amb totes les garanties» epidemiològiques i de seguretat.

Catalunya compra vuit milions de tests d'antígens

En la mateixa compareixença, la consellera Vergés ha confirmat que la Generalitat ha comprat vuit milions de tests d'antígens, tot i que ha assegurat que això no vol dir que Catalunya imiti l'estratègia de tests massius que ha desenvolupat la Comunitat de Madrid. En aquest sentit, ha afegit que les proves d'antígens seran una eina complementària, assegurant que «tenen alguns avantatges respecte de les PCR, però no són el mateix, ni hem de plantejar una substitució».

La consellera de Salut ha remarcat que a Catalunya es fan més proves de detecció de la Covid-19 que a Madrid, sumant proves PCR i d'antígens —250.000 i 170.000 respectivament. Alba Vergés ha assenyalat que «continuem anant a buscar molt els casos, tant els de símptomes com els asimptomàtics», una tasca en què «els antígens són un complement perfecte per desplegar».