La consellera Meritxell Budó i el vicepresident Pere Aragonès en una reunió del Govern.

En pocs dies: El Govern ja estudia l'obertura de bars i restaurants als vespres

El conseller d'Interior obre la porta a una desescalada asimètrica amb mesures més dures per territoris com Lleida

El Procicat estudia permetre als restaurants servir sopars primer a les terrasses i després a l'interior. Així ho ha dit el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, en una entrevista al 3/24 aquest diumenge, el dia abans que entri en vigor l'aixecament del confinament comarcal. Des del Procicat, doncs, ja s'estudien les mesures a aplicar a partir del proper dilluns, 3 de maig, i que s'hauran d'anunciar previsiblement el proper dijous, 29 d'abril. La reobertura de la restauració als vespres és un dels aspectes que es valora si els índexs de la pandèmia segueixen evolucionant favorablement, com fins ara.

Una reobertura a les terrasses que podria arribar abans del 9 de maig

Una obertura que, segons Sàmper, es faria inicialment només a les terrasses. «És evident que quan comenci la restauració a nivell nocturn serà a l'exterior», ha argumentat el conseller d'Interior en funcions en aquesta entrevista al 3/24. Sàmper ha assegurat que si la ventilació mecànica en interiors estigués assegurada de forma generalitzada, els bars i restaurants ja podrien obrir. «Si fóssim capaços de tenir ventilacions forçades a tota la restauració, amb uns índexs de 12 litres per persona i per segon de renovació d'aire, es podria obrir ja, però això implica inversions», ha explicat el titular d'Interior en funcions.

En aquest sentit, Sàmper apunta que aquesta és una opció que s'haurà de treballar a mig termini, amb la tornada de les baixes temperatures la propera tardor. Aquests sistemes artificials de ventilació ja s'usen a països com el Japó i estan donant bons resultats, segons el titular d'Interior en funcions.

A més, el conseller ha obert la porta a «suavitzar» el confinament nocturn abans que s'acabi la vigència de l'estat d'alarma, el 9 de maig, ja que ara mateix la Generalitat ha optat per l'opció més restrictiva i «hi ha marge» per canviar-ho a les 23.00 hores, per exemple. D'aquesta manera, també es permetria a bars i restaurants tenir més marge de maniobra a l'hora de servir sopars. Sàmper també ha dit que el Govern treballa en una desescalada asimètrica que pot incloure mesures més dures per territoris com Lleida i més relaxades per regions com les Terres de l'Ebre.

«El paradigma d''ara obro, ara tanco' no hauria de tornar mai més»

«El paradigma d'ara obro ara tanco... Hauríem de tenir altres elements basats en la resiliència. No hauria de ser mai més aquest paradigma que hem tingut fins ara», ha manifestat el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper. El conseller ha explicat que el Govern treballa amb què després de l'estiu el percentatge de població vacunat sigui d'al voltant del 60%, de manera que no hi hauria episodis de pujades brusques de contagi.