Pla general del Govern de Pere Aragonès amb els consellers al Palau de la Generalitat

El Govern exigeix la posada en llibertat immediata de Carles Puigdemont

El president Pere Aragonès viatja aquesta tarda a Sardenya per donar suport l'expresident

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit aquest divendres la posada en llibertat de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va ser detingut aquest dijous a la nit a Sardenya. En aquest sentit, Aragonès ha dit que aquesta petició «és el clam d'una majoria de la societat catalana, és el clam del Govern i també el meu».

Aragonès ha anunciat també que avui mateix viatjarà a Sardenya per donar suport l'expresident. Tot plegat ho ha dit en una compareixença al Palau de la Generalitat, on ha convocat d'urgència tots els consellers del Govern en un matí en què ha anul·lat la seva agenda pública, per tal de seguir la darrera hora sobre la detenció de Puigdemont.

Pere Aragonès, en un discurs en què ha combinat el català i l'anglès, ha demanat també l'amnistia «de tots els presos polítics, exiliats i represaliats en aquesta causa general contra l'independentisme». El president del Govern també ha demanat, una vegada més, que la solució també passa per l'autodeterminació.

Aragonès assegura que l'Estat espanyol «ha enganyat» el tribunal europeu

En la seva compareixença, Pere Aragonès ha assegurat que l'Estat espanyol «ha enganyat» el tribunal europeu i s'ha demostrat que el sistema judicial espanyol és «anacrònic» i que «només busca venjança». El president de la Generalitat també ha volgut enviar un missatge intern a l'independentisme, que no travessava el seu millor moment, i ha demanat «enfortir aliances» i treballar «més units».

Així mateix, el president de la Generalitat ha admès que la detenció de Carles Puigdemont «no ajuda gens» al procés de resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya, en clara referència a la taula de diàleg.

Laura Borràs exigeix l'amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació

Sobre la detenció de Carles Puigdemont també s'ha pronunciat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que s'ha mostrat perplexa per l'actuació de la República Italiana que, segons ha dit, contravé la decisió del Tribunal General de la Unió Europea. En una declaració per escrit, Borràs lamenta també «l'obsessió» de la justícia espanyola de perseguir «amb afany de venjança» Puigdemont i el conjunt de l'independentisme.

En aquest sentit, Borràs ha afegit que «exigeixo a l'Estat espanyol que, a través del seu govern, abordi d'una vegada sense més dilacions la negociació de l'amnistia i de l'exercici del dret a l'autodeterminació». Tot això perquè «només una solució política resoldrà el conflicte polític».