Pla mitjà de la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa, el 16 de juliol

El Govern, a favor de que es permeti que el toc de queda s'avanci a les 20.00 hores

La consellera de Salut, Alba Vergés, a favor de que el govern espanyol plantegi l'avançament del toc de queda a la reunió del Consell Interterritorial de dimecres vinent

Sí, el Govern hi està a favor. La Consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que veu amb bons ulls que el govern espanyol plantegi la possibilitat d’avançar el toc de queda a les 20.00 hores. Si bé és cert que Vergés ha aclarit que l’última paraula sempre hauria de córrer a càrrec de la Generalitat, també ho és que la consellera ha donat llum verda a la proposta. «Tot el que siguin més eines per frenar la Covid-19 ens sembla bé», ha dit en roda de premsa.

El passat dissabte, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja va admetre que l’avançament del toc de queda era una possibilitat real, tot i que havia de ser una decisió «consensuada» amb totes les comunitats autònomes. El Govern de la Generalitat, per tant, resta ara a expenses del què es decideixi en la reunió del Consell Interterritorial de Salut del dimecres vinent, 20 de gener.

El pròxim escenari: canvis en el toc de queda

És l'escenari que projecta el govern espanyol. Tot i que el passat diumenge van recórrer la decisió unilateral de Castella i Lleó de decretar un toc de queda a les 20.00 hores del vespre, el ministre Illa ja ha mostrat la seva voluntat d'aprovar canvis en el toc de queda. Ara mateix, les modificacions horàries són a mans de les comunitats autònomes i es poden efectuar entre les 22.00 hores i les 07.00. 

Illa, però, va explicar que ja estudien canviar aquesta franja i dimecres vinent podrien donar llum verda a la possibilitat d'estirar el toc de queda fins les 20.00 hores. Decisió que agrada al Govern català i que, això sí, han demanat a Moncloa poder-ho gestionar amb autonomia.