Imatge del registre general d'un ajuntament espanyol, on es realitzen els tràmits per a l'ingrés mínim vital

El Govern impulsa un acord marc per comprar material sanitari per als treballadors de l'administració pública

L'Executiu català prioritzarà els valors socials, la compra de proximitat i la minimització de riscos ambientals

El Govern ha aprovat aquest dimarts encarregar a la Comissió Central de Subministraments (CCS) la preparació, tramitació i formalització d'un acord marc de compra del material sanitari bàsic i de protecció individual en l'entorn laboral del personal d'administració i tècnic de la Generalitat de Catalunya per fer front a la pandèmia del coronavirus. Segons el text aprovat, el nou acord marc —que tindrà una durada d'un any prorrogable per un any més— incorporarà criteris socials, mediambientals, de proximitat i d'innovació.

Així, de cara a la compra del material es tindran en compte valors socials, com ara l'ocupació de les persones amb discapacitat, amb risc d'exclusió social o en situació d'atur a conseqüència de la pandèmia. Alhora, també es tindran en compte valors ambientals com el reciclatge i la reutilització de materials; o la incorporació de criteris d'economia circular, la reducció dels gasos d'efecte hivernacle, l’accessibilitat de la petita i mitjana empresa, la capacitat de fabricació i/o distribució en el territori, o la innovació en l’ús dels materials, entre d'altres.

Objectiu: Aprovisionar els departaments sense comprometre el pressupost de la Generalitat

Segons ha explicat la portaveu de l'Executiu català, Meritxell Budó, aquest sistema permet, d'una banda, racionalitzar les compres que hagin de realitzar els diferents departaments i adquirir el material en funció de les necessitats que vagin sorgint, sense comprometre el pressupost de la Generalitat davant la incertesa de l'evolució de la Covid-19. I, d'altra banda, permet garantir la suficient flexibilitat en els aprovisionaments, de forma ràpida i a través de proveïdors prèviament homologats.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el Pla d'optimització en la provisió de material sanitari que va aprovar el Comitè Tècnic de la Comissió per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (CORECO), amb l’objectiu de fomentar la producció local i guanyar en eficàcia i eficiència en l’adquisició d’aquest material.