Pedro Sánchez, fent una conferència durant la confinació, el 13 de març de 2020

El govern central limita la circulació dels ciutadans a tota Espanya

Les persones només es podran moure per anar a comprar aliments de primera necessitat o anar a treballar, entre altres situacions

El Govern ha limitat la lliure circulació dels ciutadans a tota Espanya  com a mesura per a frenar l'expansió del coronavirus. Així es reflecteix en el decret que ha aprovat aquest dissabte el Consell de Ministres extraordinari, que només permet els moviments en determinats casos. El decret s'aplicarà a partir del pròxim dilluns
 

Anar a comprar aliments o visitar familiars dependents

En concret, el decret estableix que les persones només podran circular «per les vies d'ús públic» en el cas que només es trobessin en 8 situacions concretes, entre les quals s'hi troba anar a comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
 
Alhora, es permet sortir al carrer per a assistir a centres sanitaris, per a desplaçar-se al lloc de treball per a efectuar la prestació laboral, professional o empresarial, o per a tornar al lloc de residència. 

També es permet sortir per a l'assistència i cura  d'ancians, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables, per a acudir a entitats financeres, «per causa de força major o situació de necessitat», o per a «qualsevol altra activitat de naturalesa degudament justificada».

El govern central pren les competències de tot l'Estat

D'altra banda, els ministres de Defensa, Interior, Transports i Sanitat tindran competències per actuar i dictar ordres a tot l'estat espanyol sota la direcció de el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el temps que duri l'estat d'alarma, en principi durant els propers 15 dies

El Consell de Ministres s'ha iniciat cap a tres quarts d'onze del matí. La reunió ha estat presencial i hi han assistit tots els ministres a excepció de les dues membres de l'executiu que han donat positiu de coronavirus, les ministres Irene Montero i Carolina Darias. Aquest Consell s'ha celebrat després que aquest divendres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, avancés la mesura en una declaració institucional. 

Pel que fa a l'estat d'alarma, la llei preveu la possibilitat de limitar la circulació o la permanència de persones en determinades hores i lloc, requisar temporalment béns o intervenir negocis. També limitar o racionar l'ús de serveis o el consum de productes de primera necessitat.

Els Mossos demanen responsabilitat per evitar aglomeracions als supermercats

Els Mossos d'Esquadra han fet una crida aquest dissabte per evitar les aglomeracions als supermercats i botigues d'alimentació que "poden provocar problemes d'ordre públic". A través de Twitter, el cos ha apel·lat a la "responsabilitat" de la ciutadania, i ha insistit que l'abastiment de productes està garantit. És per això que ha instat a realitzar les compres amb normalitat malgrat l'alarma pel coronavirus.