Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge satèl·lit de la gran nevada a l'interior de Catalunya l'11 de gener del 2021

El Govern, obligat a ajornar el llançament del primer nanosatèl·lit català

El dispositiu, anomenat 'Enxaneta', s'havia d'enlairar aquest dissabte a primera hora del matí

Imatge satèl·lit de la gran nevada a l'interior de Catalunya l'11 de gener del 2021
El primer nanosatèl·lit català es posarà en òrbita, finalment, diumenge   | NASA

ACTUALITZACIÓ (21/03/2021 10.00 hores): Finalment, el llançament del nanosatèl·lit es realitzarà el dilluns a les 07.07 hores, després que aquest diumenge s'hagi decidit ajornar-lo 24 hores més per precaució. 

TEXT ORIGINAL (20/03/2021): Aquest dissabte, 20 de març, havia de ser un dia històric pel projecte espacial de la Generalitat de Catalunya amb el llançament del primer nanosatèl·lit català a l'espai. L'enlairament de l'artefacte, però, s'ha hagut d'ajornar quan ja estava tot preparat. Anomenat 'Enxaneta', el nanosatèl·lit català s'havia de posar en òrbita a les 07.07 hores (hora catalana) des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, però per raons tècniques, segons han anunciat, l'operació s'ha ajornat 24 hores.

Quan faltava poc més de mitja hora per a l'enlairament, els responsables del projecte han al·legat motius tècnics per posposar el llançament. L'ajornament, però, serà de només 24 hores i es preveu que demà diumenge, a la mateixa hora, es pugui dur a terme l'esperat enviament del primer nanosatèl·lit català a l'espai.

El director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya argumenta la decisió d'ajornar el llançament

Certament, no es estrany que s'hagi d'ajornar el llançament de dispositius a l'espai per diferents problemes, siguin tècnics i meteorològics. En aquest sentit, el director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas, ha volgut deixar clar que la decisió presa no és cap «anomalia». El responsable de l'ens exposa que «tots els 'checks' estaven en verd», però que «algun ha sortit incorrecte» i, «per precaució», han optat per «cancel·lar i endarrerir el llançament fins que es facin les comprovacions» corresponents. De fet, l'ajornament serà de només 24 hores i, tal com recorda Ribas, «el que havia de passar el 20 de març, passarà el 21 de març, no canvia res».

L'objectiu del projecte

El primer nanosatèl·lit català, que s'havia d'enlairar avui i ho farà finalment demà, consta de tres unitats, està desenvolupat per Sateliot i fabricat per Open Cosmos. El dispositiu oferirà serveis de connectivitat global d'Internet de les Coses a tot el territori català, després d'un primer període de prova. L'objectiu d'aquest dispositiu serà permetre la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals. El conseller delegat de Sateliot, Jaume Sampere, recorda que la cobertura actual només arriba al 10% de la superfície i ha parlat de la «revolució» que representarà «donar connexió de forma global».

Aquest, però, no serà l'únic dispositiu que el Govern llançarà a l'espai en els pròxims mesos. El segon nanosatèl·lit previst per posar en òrbita no sortirà a l'espai fins a finals del 2021 o inicis del 2022. Amb un pressupost d'1,7 milions d'euros, es dedicarà a l'observació de la Terra i proporcionarà informació per prevenir catàstrofes i lluitar contra el canvi climàtic. En aquest cas, serà un dispositiu de sis unitats, que permetrà obtenir imatges des de l'espai en diferents bandes espectrals per a l'estudi del territori.